Da li NBA stoji iza ovih otkaza?

Izvor: Mondo, 20.Avg.2017, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li NBA stoji iza ovih otkaza?

NBA klubovi nemaju pravo da zabrane igračima da nastupaju za reprezentaciju, što ih naravno ne sprečava da dovode igrače u veoma neprijatne pozicije.

Spisak košarkaša koji ne idu na Eurobasket, i to ne bilo kakvih, već onih koji su vedrili i oblačili na prethodnim olimpijskim igrama, svetskim i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << evropskim prvenstvima, sve je duži.

Iz dana u dan.

Posle Janisa Adetokunba, koji je napustio pripreme reprezentacije Grčke i tamošnjoj javnosti priznao da nije u prilici da ode na EP i, usput, ispuni program koji su pred njega stavili Milvoki Baksi, na ovu VIP listu dopisan je - nažalost - i Miloš Teodosić.

Za razliku od Adetokunba, u obrazloženju koje je ponudio selektor Aleksandar Đorđević ne pominje se činjenica da je Teodosić ovog leta potpisao ugovor sa Los Anđeles Klipersima, već je kao zvaničan razlog navedena njegova hronična povreda lista.

Od slučaja, do slučaja...

Svakog leta ponavlja se ista priča - neki NBA igrači nastupe za svoje reprezentacije, a neki ne i to uglavnom dovede navijače do pitanja: "A, kako ovaj može, a onaj ne?" Jednostavno, ne nalaze se svi košarkaši u istoj poziciji ni fazi NBA karijere, nisu svi ugovori jednako stabilni i dugoročni, a postoji i deo koji nije poznat javnosti a tiče se klauzula u ugovorima nekih igrača, gde se i nagoveštaj povrede ili nešto što se dogodilo u prošlosti može smatrati legitimnim razlogom za zabranu nastupa.

Teodosić zbog toga pravio pauzu i tokom Evrolige, oko Nove godine, a list noge oko kojeg stavlja bandažu svaki put kada izlazi na teren bio je razlog zbog kojeg je propustio to jedno takmičenje od debija za "orlove" - Eurobasket 2013.

Ipak, ljubitelji košarke u Srbiji (čitaj: Evropi) sumnjaju u zvanične verzije i kao razlog za Teodosićevo odustajanje vide njegov odlazak u NBA ligu, iz koje su i Đorđeviću i njegovim kolegama mahom stizale neprijatne vesti vezane za odaziv u nacionalne timove.

Da odmah naglasimo - NBA klubovi nemaju pravo da zabrane igračima da nastupaju za reprezentacije na zvaničnim FIBA takmičenjima, a selektori smeju da ih koriste tokom 35 dana pre prve utakmice.

To, naravno, ne znači da NBA klubovi nemaju načina da dovedu igrače u veoma neprijatnu poziciju u kojoj se od njih očekuje da ispune ono što im je zadato tokom leta, ali da na kraju sve ipak bude njihova odluka kako bi se formalno poštovali propisi.

Utoliko, sumnja u zvaničnu verziju Teovog izostanka (ili bar to da je povreda jedini razlog) jeste osnovana - koliko zbog Đorđevićevih muka sa pozivima Bobana Marjanovića i Nikole Jokića, toliko i zbog zajedničkog imenioca zvanog NBA kod povećeg broja igrača koji su otkazali ostalim selektorima ovog leta.

Ono oko čega nema dileme je - poslednja odluka je uvek ona koju donese igrač, ali se okolnosti i očekivanja drastično razlikuju.

Evo najnovije liste:

Danilo Galinari

Andrea Barnjani

Nikola Batum

Rudi Gober

Fabijen Kozer

Rudi Fernandez

Serdž Ibaka

Nikola Mirotić

Serhio Ljulj

Nikola Jokić

Nemanja Bjelica

Miroslav Raduljica

Miloš Teodosić

Janis Adetokunbo

Kostas Kufos

Džoi Dorsi

Ersan Iljasova

Emre Ašik

Enes Kanter

Jan Veseli

Ondrej Balvin

Marćin Gortat

Maćej Lampe

Oleksij Len

Kirilo Fesenko

Miro Bilan

Ivica Zubac

Ante Žižić

Mario Hezonja

Ante Tomić

Damjan Rudež

Zoran Dragić

Pol Zipser

Maksi Kleber

Domantas Sabonis

Paulijus Jankunas

itd, itd

(ukoliko smo nekoga izostavili - dopunite listu u komentarima)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.