Zločinci OVK islednici UN

Izvor: Vesti-online.com, 06.Dec.2016, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločinci OVK islednici UN

Prvi je bezbednjak, vojni kontraobaveštajac, pukovnik Vojske Jugoslavije koji je radnim karakteristima i uz završene vojne škole već trebalo da bude jedan od čelnika Vojske - samo da nije svojevremeno odbio da se "druži" sa kolegama iz NATO-a, pa je samovoljom penzionisan. Drugi je Srbin koji je svojevremeno radio za francusku obaveštajnu službu, o kome i dalje bruji sva svetska štampa.

Nekadašnji načelnik vojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << službe bezbednosti Prištinskog korpusa Stevan Đurović i njegov kolega poznat javnosti šifrovanog nadimka Dominik, Jugoslav Petrušić, sa više od 200 saradnika, udružili su znanje i snage, pa će se uskoro na svetskom tržištu pojaviti njihova prva knjiga "Zašto ćutiš, Srbijo?"

U knjizi između ostalog, otkrivaju da se u sastavu snaga Ujedinjenih Nacija nalazi preko 7.800 bivših pripadnika OVK koji poseduju legitimacije UN da istražuju zločine počinjene nad Srbima i pored toga što postoje dokazi da su mnogi od njih i sami učestvovali u tome. U knjizi se navode imena većine tih Albanaca, a Jugoslav Petrušić dodaje da će čitaoci pred sobom imati sva relevantna dokumenta koja potvrđuju, odnosno ilustruju navode autora.

- Upravo da nam se ne bi prilepila etiketa pristrasnosti, odlučili smo da se koristimo isključivo materijalima koje je posedovao NATO, zatim, svih međunarodnih institucija razmeštenih na Kosovu i Metohiji, ali i svedočenja samih čelnika OVK.

Autori se u knjizi bave spregom stranog faktora i terorističke OVK, obelodanjujući prvi put brojne podatke stranih tajnih službi i institucija mirovnih snaga (NATO, Kfor, Euleks...) kao i nevladinih organizacija poput Fonda za humanitarno pravo, Lekara bez granica...

U knjizi je data i sveobuhvatna analiza osnivanja i delovanja OVK, naoružavanja, ali i načina na koji je finansirana.

- U inostranstvu su formirani posebni fondovi koji su nazivani po naseljenim mestima iz kojih su sakupljači novca. Centralni fond se nalazio u Cirihu, a Albanci sa KiM su bili u obavezi da tri odsto od svojih prihoda uplaćuju za ovu namenu. U knjizi je prikazan izvod iz dokumenta svedočenja Tahira Zemaja, da je prvi kontingent oružja nabavljen u Češkoj 1992. god. u vrednosti od dva miliona tadašnjih maraka, a po nalogu Bujara Bukošija, predsednika vlade Kosova u egzilu - ističe Đurović.

- S obzirom na to čime smo se profesionalno bavili i nije neka mudrost pogoditi kako smo uspeli da dođemo do dokumenata i podataka. Ovo bi trebalo da bude prva u nizu knjiga kako bi se jednom za svagda skinula ljaga s imena srpskog naroda. I istovremeno omogućilo Srbiji da više ne bude u stalnoj poziciji krivca za sve, već da ima dokumente kojima će moći da parira lažima - objašnjava pukovnik Stevan Đurović.

Petrušić dodaje da su namerno prvu knjigu posvetili genezi nastanka i delovanja OVK pod pokroviteljstvom stranih mešetara i mentora, što je, kako tvrde, "rol model" za sva kasnija delovanja terorističkih organizacija širom sveta.

Knjiga se, manjim delom, i kroz krivičnu prijavu Fonda za humanitarno prava protiv 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa, bavi i masovnim grobnicama otkrivenim u Batajnici.

- Samo na ovoj laži se može shvatiti prava suština prevare oko masovnih grobnica pronađenih ne samo u Batajnici nego i na drugim lokacijama širom Srbije. Primera radi u Batajnici je pronađen Hamdija Neziri, koji je po dokumentaciji Crvenog krsta najpre prijavljen kao nestalo lice 8. maja 1999. godine. Već 10. maja iste godine ta osoba je registrovana u prihvatnom centru Crvenog krsta u Kukešu, Republika Albanija. Nakon okončanja rata Neziri je iskopan na groblju u selu Junik opština Đakovica, 13. septembra 2000. godine, a potom i u Batajnici juna 2001. godine - tvrdi Petrušić.

Jugoslav Petrušić uveren je da je sa pukovnikom Đurovićem otvorio Pandorinu kutiju, stavljajući na jedno mesto šta je sve i kako rađeno u legalizaciji terorističke organizacije i verifikaciji klasične oružane pobune. Kaže da je priznavanjem legitimiteta delovanju OVK u Evropi, međunarodna zajednica stvorila model po kome su kasnije nastale i sve druge terorističke organizacije u svetu.

- Ne trebamo se začuditi ako po ovom modelu budu napadnute SAD ili Saudijska Arabija, jer je taj model već korišćen za atak na Rusiju, ali i Španiju, Francusku... Ovom knjigom nudimo Srbiji i njenim institucijama koje se bave problematikom Kosmeta da se na stručan i sudski validan način se usprotive hijenama koje nas krive za sve. I da ne dozvole da se legitimne institucije međunarodno priznate države proglase zločincima, a zločinci oslobodiocima - navodi Petrušić.

U knjizi je mnogo dokumenata prvi put obelodanjeno, poput delovanja mudžahedina, ili učešća dece u oružanoj pobuni OVK.

- Primera radi, dvojica generala iz Konga su osuđena za genocid pred međunarodnim krivičnim sudom, a među ključnim tačkama presude je regrutovanje, obuka i korišćenje dece u ratnim sukobima. U tom procesu javni tužilac je bio Serž Bramerc. U knjizi se navode dokazi, ali i direktna priznanja nekadašnjih komandanata OVK, da su regrutovali, obučili, a zatim slali u borbu najmanje 500 maloletne dece. Od njih je najmlađa devojčica, pripadnik OVK, koja je tada imala samo 14 godina i sedam meseci. Predočili smo javnosti spisak od 50-oro takve dece, ali samo iz jedne zone odgovornosti OVK, a ukupno ih je bilo sedam - dodaje Đurović.

Mada je Petrušić bio aktivan tokom svih godina ratnih sukoba na prostoru Balkana, sa pukovnikom Đurovićem se upoznao u vreme NATO agresije na SRJ 1999.

- Nije Jugoslav pao sa Marsa na Kosmet, već su za njega znale sve službe bezbednosti, vojne i državne. On je bio neko ko je tim institucijama sa početka devedesetih godina dostavljao brojne podatke od nacionalnog i bezbednosnog karaktera. Takođe je i zvanične predstavnike službe i države povezivao sa službama u Francuskoj, radi nabavke razne opreme za elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva - priča pukovnik Đurović.

Među predstavnicima države koji su koristili usluge i posredovanje Petrušića, on navodi generale Iliju Brankovića i Zdravka Ponoša, pukovnik Mirko Božić, Dragan Leštarić, pripadnici MUP-a koji su po nalozima generala Aleksandra Dimitrijevića, Geze Farkaša, Momčila Perišića, kao i Radeta Markovića, Jovice Stanišića, Obrada Stevanovića i drugih najviših državnih vojnih i policijskih funkcionera ostvarivali kontakte sa francuskom obaveštajnom službom.

- Zahvaljujući Petrušiću, država je imala mnoga saznanja na raspolaganju, iz kojih se jasno mogla videti namera NATO-a i predvideti predratni i ratni događaji na Kosmetu. Petrušić nije morao, a opet je na Kosmet došao legalnim putem shodno odluci Vrhovnog štaba o prihvatu dobrovoljaca i prolasku kroz formirane prihvatne centre i razmeštajem u 125. četu vojne policije da bi branio kućni prag - navodi pukovnik Đurović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.