Vujanović: Sednica nepotrebna, ali ću je sazvati

Izvor: VOA, 19.Dec.2014, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Sednica nepotrebna, ali ću je sazvati

Predsednik Crne Gore saopštio je da će sazvati sednicu Saveta za odbranu bezbednost o NATO integraciji i ostavci direktora ANB, iako smatra da je nepotrebna

Iako je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović pismom obavijestio prvog čovjeka crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića da ne postoji potreba da se sazove sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojoj bi se razmatralo pitanje NATO integracija, Vujanović je danas saopštio da će te sjednice ipak biti
>> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << />
U pismu upućenom Krivokapiću predlog da sazove sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojoj bi se razmatralo pitanje NATO integracija i povlačenja direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Bora Vučinića predsjednik Vujanović je označio neosnovanim, da bi danas i saopštio razloge zbog čega zastupa takav stav:

“Mislim da je ta sjednica apsolutno nepotrebna. Nepotrebna je zato što mislim da je odgovornost Agencije za nacionalnu bezbjednost i njenog direktora, prema Zakonu o ANB, u isključivoj nadležnosti Vlade. Nepotrebna je i zato što je odluka direktora Agencije o povlačenju, njegov lični čin” - smatra Vujanović.

Povlačenje Vučinića, smatra Vujanović, ničim nije ugrozilo ni odbranu, ne bezbjednost države, niti evroatlanski put Crne Gore. Sa njim je, kaže, saglasan i premijer Milo Đukanović:

“Isto u svim nijansama ovog viđenja, misli i predsjednik Vlade. Obojica imamo saglasno viđenje da je ta sjednica nepotrebna” – izričit je Predsjednik.

U odgovoru na Vujanovićevo pismo, Krivokapić se nije saglasio sa stavom da, od marta kada je održana posljednja sjednica Savjeta, nema ničeg novog u bezbjednosno-obavještajnom sektoru u svijetlu evroatlantskih prioriteta, a zbog kojih je i tražio sjednicu.

Krivokapić je naveo je da je “razmatranje NATO agende ključni razlog, a činjenica povlačenja Vučinića, kao direktora institucije zadužene za sprovođenje reformi koje su jedan od ključnih uslova za NATO, nije irelevantna, posebno sa stanovišta doprinosa Vučinića u sprovođenju reforme i pozitivnih ocjena od strane NATO partnera”.

Vujanović je potvrdio da je dobio pismo takve sadržine i zaključio:

“Ja sam dužan da zakažem sjednicu kad to predlaže bilo koji član Savjeta, dakle predsjednik Vlade ili predsjednik parlamenta. I ja ću, iako smatram da to nema nikakvog smisla, tu sjednicu zakazati” – poručio je Vujanović.

U nastojanju da inicira sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojoj bi se raspravljalo o NATO integraciji i ostavci prvog čovjeka ANB Bora Vučinića, Krivokapić je dobio i podršku većine opozicionih stranaka.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.