Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Avg.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto baza NATO, u Poljskoj samo redovne vežbe

Poljska ne može da računa da će na predstojećem samitu NATO početkom septembra u Velsu pasti odluka o izgradnji baze na njenoj teritoriji, već samo da će se u Poljskoj redovno obavljati savezničke vojne vežbe, izjavio je poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak.

"Ne mislim da će se u dokumentu sa samita naći formulacija stalno vojno prisustvo", kazao je Šemonjak u intervjuu koji objavljuje današnja Žečpospolita.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << />
Po rečima poljskog ministra, zapadni saveznici će se u Njuportu dogovoriti da u baltičkim zemljama i Poljskoj krene serija vojnih vežbi i manevara i da se tu izgradi infrastruktura i magacini koji bi bili neophodni za brzo prihvatanje snaga NATO u slučaju oružanog sukoba.

"Nama takva koncepcija odgovara. Ne pravimo od reči 'stalni' nekakav fetiš. Bolje je kada vojnici NATO koji dolaze, vežbaju sa našim nego da sede u kasarnama. Još od proleća se kod nas smenjuje 300 do 400 američkih vojnika, na jesen ćemo primiti u tri smene po 400 britanskih vojnika. Podstičemo saveznike na vojne vežbe na terenu Poljske. Savezničko vojno prisustvo se tako povećava", kazao je Šemonjak.

Poljska je, zaoštravanjem sukoba u Ukrajini i pošto je Rusija anektirala Krim, zacrtala kao cilj koji bi obnovio osećanje bezbednosti, da dobije dve motorizovane brigade NATO, najbolje američke, smeštene stalno u bazama u Poljskoj.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska: Baza ili "stalno" prisustvo NATO?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2014

Poljska ne može da računa da će na predstojećem samitu NATO početkom septembra u Velsu pasti odluka o izgradnji baze na njenoj teritoriji, već samo da će se u Poljskoj redovno obavljati savezničke vojne vežbe, izjavio je poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak..."Ne mislim da će se u dokumentu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.