U Batajnici osveštana spomen-česma, obeležje deci žrtvama NATO bombardovanja

Izvor: Blic, 19.Apr.2015, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Batajnici osveštana spomen-česma, obeležje deci žrtvama NATO bombardovanja

U naselju Kolonija u Batajnici osveštana je česma podignuta u znak sećanja na 81 dete stradalo tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Spomen-česma ima zadatak za sve, da nikada ne zaboravimo svoje žrtve, rekao je danas predsednik opštine Zemun Dejan Matić, prilikom osveštavanja spomen-česme posvećenoj deci žrtvama NATO bombardovanja.

Matić je u Batajnici, u sportskom centru "Milica Rakić", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde se česma nalazi, izjavio da to igralište znači deci da imaju gde da ispunjavajuslobodne trenutke za različite fizičke aktivnosti, ali ujedno i da ih podseti da su nekada neka nevina deca koja su živela u našoj zemlji stradala tokom NATO bombardovanja.

- Ova spomen-česma, pod pokroviteljstvom opštine Zemun podignuta je pre godinu dana, kao spomenik svoj deci koja su stradala na teritoriji naše zemlje tokom NATO bombardovanja, a mala Milica Rakić, po kojoj ovaj sportski centar nosi naziv, kao trogodišnja devojčica je postala simbol svih stradalnika, sve dece koja su stradala tokom NATO bombardovanja - rekao je Matić.

Organizator osveštavanja spomen-česme, predsednik udruženja "Pokret za razvoj Batajnice" Zoran Samardžić rekao je da je sama izgradnja česme u stvari bila nužna pojava, jer su deca preko leta obilazila stanove i tražila vodu.

- Prvobitna ideja bila je da se česma posveti Milici Rakić, devojčici koju je koju je u Batajnici pre petnaest godina ubila NATO bomba, ali je njen otac insistirao da spomen-česma bude posvećena svoj deci, jer, kako je rekao, nije samo njegovo dete stradalo, nego su stradala i ostala deca, tako da je Žarko Lazić neko ko je dao naziv ovoj spomen-česmi - rekao je Samardžić.

On je naglasio da je čin osvećenja vršio pravoslavni sveštenik, ali da su bili prisutni i predstavnici katoličke crkve, jevrejske i muslimanske zajednice i da svi, kako je rekao, podržavaju žrtve i osudjuju čin agresije, koji je izazvao stradanje 81 deteta na prostoru Srbije i Crne Gore 1999. godine.

Ljubivoje Ršumović, tom prilikom, pročitao je pesmu posvećenu Milici Rakić i svoj stradaloj deci.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(FOTO) DECI ŽRTVAMA BOMBARDOVANJA: Osveštana spomen česma u Batajnici

Izvor: Kurir, 19.Apr.2015

Prvobitna ideja bila je da se česma posveti Milici Rakić, ali je njen otac insistirao da spomen- česma bude posvećena svoj deci, jer, nije samo njegovo dete stradalo, nego su stradala i ostala deca, rekao je predsednik udruženja Pokret za razvoj Batajnice Zoran Samardžić..BEOGRAD - Spomen-česma...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.