TOLSTOJEV PRAUNUK OTKRIO PUTINOVE NAMERE: Evo šta će se desiti ako Crna Gora uđe u NATO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2017, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TOLSTOJEV PRAUNUK OTKRIO PUTINOVE NAMERE: Evo šta će se desiti ako Crna Gora uđe u NATO!

"Istorijsko prijateljstvo Srba i Rusa ništa ne može da sruši", poručio je Petar Tolstoj

Ulazak Crne Gore u NATO Rusija vidi kao direktnu vojnu pretnju i za sebe i za svoje saveznike, i u tom slučaju pomagaće Srbiji i neće dozvoliti unipolarno jačanje na Balkanu, poručio je Petar Tolstoj, potpredsednik Državne dume Rusije i praunuk čuvenog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja.

Tolstoj je kazao da Rusija sa izvesnom tugom gleda na ono što se dešava sa Crnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Gori.

- Ako ona uđe u NATO, to će je staviti u isti red sa zemljama koje su na svojoj teritoriji rasporedile američke baze i radare PRO. Rusija u tome neosporno vidi direktnu vojnu pretnju i za sebe i za svoje saveznike. Mogu samo da kažem da će u tom slučaju Rusija pomagati Srbiji i da neće dozvoliti unipolarno jačanje na Balkanu sa ulaskom Crne Gore u NATO. Možemo samo da žalimo zbog toga, a znam da se i mnogi Crnogorci ne slažu sa time i ne žele to - kazao je Tolstoj.

Tolstoj je poručio i da istorijsko prijateljstvo Srba i Rusa ništa ne može da sruši kao i da bi želeo da Srbija bude deo one civilizacije koju predstavlja Rusija i da ostane bratska zemlja za Rusiju.

- I u ekonomiji, i u vojnoj sferi polje za našu saradnju je dosta široko. I čini mi se da, posebno imajući u vidu situaciju sa Crnom Gorom, moramo da je razvijamo - istakao je on.

Potpredsednik ruske Dume kaže da su svi u Moskvi svesni kakav pritisak trpi Srbija da bi se odrekla Rusije i da bi uvela sankcije Rusiji, ali i da je uveren da će dve zemlje odbraniti prijateljstvo.

- Rusija će učiniti sve da bismo to zajedno odbranili. Zato što to nije samo prijateljstvo: to je naš izbor, naš izbor slobode za budućnost, to je izbor suvereniteta naših zemalja koje ne nameravamo da delegiramo nekakvim birokratama u Briselu - jasan je Tolstoj.

Petar Tolstoj se prisetio i bombardovanja Srbije 1999. godine. On kaže da je to ostavilo dubok trag ne samo u Srbiji već i u Rusiji:

- Sećam se, tada sam već radio na televiziji u Rusiji i trebalo je upravo u to vreme da imamo video-konferenciju sa Beogradom. Jako dobro se toga svega sećam. Za Rusiju je to bila veoma teška lekcija. Srbija, mala zemlja, primila je na sebe udarac te zapadne licemerne pseudohumanističke mašine koja je odlučila da demokratiju može da nameće pomoću avionskih napada - priča sagovornik.

On ističe da je bombardovanje Srbije bilo narušavanje međunarodnog prava, ali i da se i sad mnogi u Rusiji stide što Moskva nije mogla da pomogne Srbiji.

- Siguran sam da sadašnja Rusija ne bi mogla da postane ovakva zemlja kakva jeste da nije bilo devedeset devete godine i bombardovanja Srbije. Mi smo uvek dušom i srcem doživljavali Srbiju kao veoma blisku zemlju, kao deo Rusije na Balkanu. Ta apsolutno drska, nepravedna agresija na Srbiju bila je kraj iluzije o zapadnim vrednostima i zapadnom, takozvanom evropskom snu. Ispostavilo se da se taj san u stvari kači na krila aviona i pada na zgrade - naveo je Tosltoj.

"Srbi su spasili moju porodicu"

Tolstoj kaže da je za njegovu porodicu Srbija veoma bliska zemlja, jer je posle građanskog rata u Rusiji primila njegovog dedu i baku.

- I moj otac se rodio u Srbiji. Zato se osećam kao kod kuće - kaže on.

Podsetimo, posle Oktobarske revolucije reka ruskih plemića, intelektualaca i oficira, najobrazovaniji sloj carske Rusije, napustila zemlju i rasula se se po celom svetu. Tadašnja Jugoslavija primila je gotovo 50 hiljada izbeglica. Među njima bila su i dva unuka čuvenog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja. Oni će kasnije biti jedini Tolstojevi potomci koji će se vratiti u svoju domovinu - ostali će se rasuti po svetu. Jedan od njih je i Petar Tolstoj,  potpredsednik Državne dume Rusije, koji je došao je u Beograd da na dan početka bombardovanja Srbije da oda poštu žrtvama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.