Stoltenberg:Šaljemo tri bataljona na istok, da sprečimo...

Izvor: B92, 26.Okt.2016, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg:Šaljemo tri bataljona na istok, da sprečimo...

Od početka sledeće godine na terenu istočnih članica NATO biće operativna tri međunarodna bataljona Alijase.

To je izjavio generalni sekretar Jens Stoltenberg uoči današnjeg sastanka ministara odbrane tog vojnog saveza.

Najavljeno je i da će NATO, kako bi pomogao koaliciju koja se bori protiv Islamske države, poslati avione "avaks" koji će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podrška vazdušnim snagama međunarodne koalicije.

"Početkom 2017. imaćemo četiri međunarodna bataljona na istočnom delu NATO. To činimo ne da izazovemo konflikt, već da ga sprečimo. Na ministarskom sastanku će četiri nacije, koje će da vode bataljone, Kanada, Nemačka, Britanija i Amerika izneti svoje konkretne operativne planove", kazao je Stoltenberg.

Iako formalno nije deo međunarodne koalicije u borbi protiv ID, NATO na različite načine podržava koaliciju - od skoro i sa osmatračkim "avaksima" koji će sa neba iznad Turske i međunarodnog prostora vazdušnim snagama slati potrebne informacije, navodi Glas Amerike.

"Mogu da objavim da je prva misija avaksa obavljena 20. oktobra, dajući podršku koaliciji protiv ID. Odlučni smo da podržimo akcije koalicije kako bi teroristi bili poraženi jednom za sva vremena", istakao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je, komentarišući prolazak ruskih vojnih brodova duž evropskih obala na putu ka Siriji, rekao da Rusija na to ima pravo, kao i da Alijansa ima pravo da taj manevar pomno prati.

Očekuje se da će ministri odbrane Alijanse doneti odluku o podršci misiji "Sofija", kontroli mora uz libijske obale.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.