Stoltenberg: NATO ojačao borbene kapacitete u Poljskoj

Izvor: Blic, 10.Feb.2016, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: NATO ojačao borbene kapacitete u Poljskoj

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je za poljske medije da stalne rotacije savezničkih vojnika na istočnom krilu NATO mogu da budu jednako dobro rešenje kao stalne baze koje toliko želi da izdejstvuje Poljska.

- Te jedinice mogu da se smenjuju i tako naviknu na aktivnosti na raznim prostorima, u različitim sredinama u kojima bi mogle da budu razmeštene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u budućnosti. Zahvaljujući rotaciji vojnika veliki broj jedinica moći će da stiče iskustva preko vežbi u raznim zemljama. To je vrlo važno i zato na to ne treba gledati kao na manu već kao na prednost - kazao je Stoltenberg poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Na samitu u Varšavi u leto ove godine na kome bi zvanična Varšava veoma želela da čuje odluku o razmeštanju baza NATO i na teritorijama novih postkomunističkih članica saveza, bez obzira na dogovore sa Rusijom, Stoltenberg očekuje pre odluku o povećanju broja raznih jedinica koje će učestovati na vežbama na istočnom krilu, a eventualno i o razmeštanje teške vojne tehnike - tenkova, borbenih vozila i municije u tom delu NATO.

- Sve što radimo je proporcionalno i odgovara našim međunarodnim obavezama. Kao odbrambeni savez moramo da budemo sigurni da ćemo i u budućnosti biti u stanju da odbranimo sve naše saveznike i zato moramo da ojačamo naše mogućnosti kolektivne odbrane - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar podsetio je da je NATO već ojačao svoje odbrambene kapacitete na istočnom krilu kao odgovor na poteze Rusije.

- Mi smo već pojačali naše prisustvo i mislim da svako vidi da je to urađeno kao neposredan odgovor na ponašanje Rusije duž granica NATO i na istoku Evrope. NATO mora da odgovori na to što Rusija postaje sve asertivnija, gradi svoje vojne potencijale, sprovodi nenajavljene vežbe i povećava svoje vojno prisustvo, što se već primećuje - kazao je Stoltenberg.

Prvi čovek NATO izrazio je takođe uznemirenje zbog ljudskih tragedija i posledica koje i na Evropu ostavlja izbeglička kriza.

- Ukoliko bi Turska koja je članica Aijanse došla sa predlogom da se učini nešto više da joj se pomogne i pruži podrška u izbegličkoj krizi NATO bi pažljivo razmotrio tu molbu - rekao je Stoltenberg.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.