Šta povezuje ubistvo Dade Vujasinović i pogibiju radnika RTS-a

Izvor: Danas, 10.Avg.2014, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta povezuje ubistvo Dade Vujasinović i pogibiju radnika RTS-a

Beograd - Postoji izvesna turobna podudarnost u dva slučaja iz mandata Komisije za istinu o ubijenim novinarima - u istrazi smrti Dade Vujasinović i odgovornosti za pogibiju radnika RTS tokom NATO bombardovanja, a to je da je prvo potrebno dokazati da je ubistva bilo, odnosno da zgrada televizije nije evakuisana namerno.

Kada je pre skoro dve godine pokrenuta inicijativa da se formira Komisija, zastupnik porodice Vujasinović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << advokat Branislav Tapušković, za Danas je podsetio na dugu istoriju tog slučaja.

- Učestvovao sam u postupku u kome smo 15 godina "gurali" sve dok nismo dokazali definitivno da nije reč o samoubistvu, nego o ubistvu, da su bila dva hica ispaljena iz puške i da ne ponavljamo već sve detalje koji su poznati javnosti. Kad smo konačno definisali da je reč o ubistvu, znači da nadležni organi treba ubistvo i da razreše, to je posao koji treba vrlo ozbiljno shvatiti i svaka pomoć u tome je dobrodošla - rekao je Tapušković.

Novinarka nekadašnjeg uticajnog magazina Duga Dada Vujasinović pronađena je mrtva u aprilu 1994. i slučaj je sve do istrage 2009. vođen kao samoubistvo. U međuvremenu, svojevrsna borba porodice i kolega da se slučaj istraži do kraja obeležena je svojevrsnom forenzičkom odisejom, ali i povremenim "nalazima" u javnosti koji su upućivali na moguća razrešenja. U štampi su se povremeno pojavljivali napisi o tome da u zaplenjenim dnevničkim beleškama nekadašnjeg komandanta VRS i haškog optuženika Ratka Mladića postoje saznanja "ko je ubio Dadu". Ili recimo, godinu dana pre formiranja Komisije, u hrvatskoj štampi je objavljeno da je u istrazi ubistva tinejdžerke Antonije Bilić osumnjičeni Dragan Paravinja naveo sličnu tvrdnju - "da zna ko je ubio Dadu".

- Superveštačenje treba prvo da da odgovor da li je reč o samoubistvu ili ubistvu, ali to znači i da se pokrene pitanje odgovornosti onih koji su utvrdili da je reč o samoubistvu. Imali smo problem sa forenzičkim superveštačenjem, ali očekujemo i tu rezultate i pomake, izjavio je za Danas Pravo Veran Matić, predsednik Komisije, odgovarajući na pitanje da li sada postoji konkretni pomak u utvrđivanju istine.

Rezultati superveštačenja forenzičkog Instituta u Hagu se očekuju. Kao što je već mnogo puta objavljeno u serijama tekstova i u dokumentarnim filmovima, porodica Vujasinovićeve na svoju inicijativu zapečatila je i čuvala deo forenzičkih dokaza, pobijajući zvaničnu verziju da je novinarka mogla da iz puške određenog kalibra povuče okidač i puca u sebe.

Veran Matić je ranije u izjavi za Radio Slobodnu Evropu decidno naveo da postoje i novi nađeni dokazi.

"To su dokazi koji su izgubljeni iz 1999. To su delovi patrone od koje je izgubila život Dada Vujasinović, onda papirni delovi i delovi takozvane gramlije - to je ono što je prikupljeno posle ubistva 1994. godine i što je trebalo da se čuva u prostoru Kriminalističke policije. Međutim, od 1999. nije postojalo saznanje gde se nalazi. Pronašli su ih policajci u prostorijama u kojima se inače čuvaju. Prema njihovom svedočenju, to je bilo zabačeno u nekom delu u kojem do sada nisu mogli da primete, da vide, i na taj način su sa većim brojem ljudi koji su tražili - uspeli da pronađu", rekao je tada Matić.

Sumorna podudarnost u pronalaženju dokaza do kojih pre formiranja Komisije nije bilo moguće doći, postoji i u slučaju pogibije 16 radnika RTS aprila 1999.

- Podsetiću da je tu bilo procesuiranja (nekadašnji direktor RTS Dragoljub Milanović odslužio je zatvorsku kaznu), ali i na to da nisu svi dokumenti bili poznati. Praktično, oni su se nalazili u domenu vojnih službi bezbednosti, bili su klasifikovani, i nisu bili dostupni. Sa promenama u vojnim službama očekujemo da utvrdimo da li je postojala još nečija odgovornost zato što zgrada RTS nije bila evakuisana, ističe Veran Matić.

Prema njegovim rečima, Bezbednosno-informativna agencija dala je odgovore, ali se i dalje očekuju odgovori od Vojno-bezbednosne agencije. "Postoje indicije da je određeni fajl sa dokumentima na neko vreme "nestao", ali verujemo da ćemo i o tome moći da dobijemo sve odgovore", smatra predsednik Komisije.

Inicijativa u Njujorku

Veran Matić podseća da je podneo inicijativu predstavnicima Komiteta za zaštitu novinara sa sedištem u Njujorku, da se 16 ubijenih kolega RTS najzad uvedu u svetski registar ubijenih medijskih radnika, koji vodi ta organizacija. „Postoje sporenja o ovom slučaju i dobio sam uveravanja da će ova inicijativa naše Komisije biti ozbiljno razmotrena. A ja se nadam i usvojena, jer ne vidim da postoje bilo kakvi racionalni razlozi da bude drugačije“, ističe on.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Šta povezuje ubistvo Dade Vujasinović i pogibiju radnika RTS-a

Izvor: B92, 11.Avg.2014, 15:04

Postoji izvesna turobna podudarnost u dva slučaja iz mandata Komisije za istinu o ubijenim novinarima - u istrazi smrti Dade Vujasinović i odgovornosti za pogibiju radnika RTS tokom NATO bombardovanja, a to je da je prvo potrebno dokazati da je ubistva bilo, odnosno da zgrada televizije nije evakuisana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.