Srbija odlučuje s kim će vojno saradjivati

Izvor: Akter, 30.Mar.2015, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija odlučuje s kim će vojno saradjivati

Srbija je suverena i nezavisna zemlje koja je odlučila da održi vojne vežbe s Rusijom, ali i mnoge manevre s Atlantskim savezom, a sklopila je sporazum i rešena da tešnje saradjuje s NATO

Stoltenberg je to rekao u raspravi u Evropskom parlamentu o bezbednosnim izazovima za Evropu i atlantske saveznike i time odgovorio na pitanje poslanika kako gleda na činjenicu da Srbija održava vojne vežbe s Rusijom.

Generalni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << NATO je predočio da "sve zemlje ne žele da odmah postanu članice NATO, ali treba biti zadovoljan saradnjom s njima i razvijati takvu saradnju sa Srbijom".

Stoltenberg je u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta stavio do znanja da "od Rusije ne preti neka neposredna pretnja nekoj članici NATO" i da NATO jača svoje snage odvraćanja.

On je, medjutim, ocenio da Rusija vojnim potezima na istoku Evrope ugrožava tamošnje zemlje i kao veliku opasnost za evropsku i transatlantsku bezbednost označio delovanje islamskih terorista na Bliskom istoku i južnom Sredozemlju.

Stoltenberg je rekao da je Atlantski savez Crnoj Gori obećao da će dati ocenu i odlučiti krajem ove godine o pozivu za članstvo u NATO.

On je napomenuo da na Zapadnom Balkanu ima zemalja s mnogim izazovima, navodeći slabu sposobnost Bosne i Hercegovine da sprovede reforme koje bi je približile NATO, kao i spor s Grčkom oko imena koji otežava Makedoniji da krene ka članstvu u Atlantskom savezu.

Stoltenber je naglasio da je "Srbija suverena i nezavisna zemlja koja donosi sopstvene odluke, a oni su odlučili da održe zajedničke vojne vežbe s Rusijom, to je njihovo pravo" i dodao da "Srbija ima mnogo manevara i sa NATO".

"Ja sam se nedavno sastao sa srpskim premijerom (Aleksandrom Vučićem) i on mi je rekao da će oni nastaviti da održavaju vežbe s NATO-om i još tešnje saradjivati s NATO", rekao je Stoltenberg.

"Mi smo, štaviše, potpisali sporazum sa Srbijom i treba imati na umu da sve zemlje ne žele da odmah postanu članice NATO, ali treba biti zadovoljan saradnjom s njima i razvijati takvu saradnju sa Srbijom", rekao je Stoltenberg.

On je predočio da je "Zapadni Balkan zona u kojoj su EU i NATO odlično delovali zajedno, na Kosovu NATO ima snage koje su bitne za mir i bezbednost, zbog čega su Priština i Beograd zadovoljni".

"A tamo je i misija EU Euleks koja se bavi snagama reda i zakona, NATO i EU se tamo dopunjavaju u obezbedjivanju mira i bezbednosti", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da su zapadnobalkanske zemlje primer kako EU i NATO preuzimaju odgovornost za stabilizovanje svog susedstva, jer imaju moralnu obavezu da deluju, ali i zato što stabilizujući Zapadni Balkan jačaju sopstvenu bezbednost.

Generalni sekretar NATO je ocenio da je "Zapadni Balkan područje s velikim izazovima"."Ima problema koji se ne smeju potceniti, a to je, pored ostalog sposobnost Bosne i Hercegovine da napreduje ka članstvu u NATO. Tamo nije bilo mnogo reformi i naročito kad je reč o odbrani postoje odredjena svojstva koja nekoj zemlji omogućavaju da postane članica Atlantskog saveza", rekao je on.

Stoltenberg je dodao da u BiH "nije bilo napretka koji se očekivao".

"Postoji niz drugih izazova u region, ali smatram da dosadašnje iskustvo na Zapadnom Balkanu pokazuje da se kad NATO i EU tamo zajedno rade, stvari mogu uraditi i mi ćemo nastaviti da zajedno radimo na Zapadnom Balkanu, jer su tamošnje zemlje na putu transatlantske saradnje i treba im u tome pomoći", rekao je Stoltenberg.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.