Spomen-česma deci žrtvama NATO bombardovanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2015, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen-česma deci žrtvama NATO bombardovanja

Spomen-česma ima zadatak za sve, da nikada ne zaboravimo svoje žrtve, rekao je danas predsednik opštine Zemun Dejan Matić, prilikom osveštavanja spomen-česme posvećenoj deci žrtvama NATO bombardovanja.

On je u Batajnici, u sportskom centru "Milica Rakić", gde se česma nalazi, izjavio da to igralište znači deci da imaju gde da ispunjavaju svoje slobodne trenutke za različite fizičke aktivnosti, ali ujedno i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ih podseti da su nekada neka nevina deca koja su živela u našoj zemlji stradala tokom NATO bombardovanja.

"Ova spomen-česma, pod pokroviteljstvom opštine Zemun podignuta je pre godinu dana, kao spomenik svoj deci koja su stradala na teritoriji naše zemlje tokom NATO bombardovanja, a mala Milica Rakić, po kojoj ovaj sportski centar nosi naziv, kao trogodišnja devojčica je postala simbol svih stradalnika, sve dece koja su stradala tokom NATO bombardovanja", rekao je Matić.

Organizator osveštavanja spomen-česme, predsednik udruženja "Pokret za razvoj Batajnice" Zoran Samardžić rekao je da je sama izgradnja česme u stvari bila nužna pojava, jer su deca preko leta obilazila stanove i tražila vodu.

"Prvobitna ideja bila je da se česma posveti Milici Rakić, devojčici koju je koju je u Batajnici pre petnaest godina ubila NATO bomba, ali je njen otac insistirao da spomen- česma bude posvećena svoj deci, jer, kako je rekao, nije samo njegovo dete stradalo, nego su stradala i ostala deca, tako da je Žarko Lazić neko ko je dao naziv ovoj spomen-česmi", rekao je Samardžić.

On je naglasio da je čin osvećenja vršio pravoslavni sveštenik, ali da su bili prisutni i predstavnici katoličke crkve, jevrejske i muslimanske zajednice i da svi, kako je rekao, podržavaju žrtve i osuđuju čin agresije, koji je izazvao stradanje 81 deteta na prostoru Srbije i Crne Gore 1999. godine.

Ljubivoje Ršumović, tom prilikom, pročitao je pesmu posvećenu Milici Rakić i svoj stradaloj deci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.