Slabo pucaju na srpske kasarne, zagadio ih NATO

Izvor: B92, 22.Apr.2016, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabo "pucaju" na srpske kasarne, zagadio ih NATO

Beograd -- Direkcija za imovinu raspisala je javni poziv za prodaju 26 nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije, ali interesovanje nije zavidno.

Rok za podnošenje prijava za kupovinu neke od vojnih kasarni istako je 9. aprila. U zakonskom roku, kako saznaje „Dnevnik”, od 26 ponuđenih vojnih objekata interesovanje za kupovinu iskazano je samo za kasarnu u Rumi, dok za preostalih 25 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije pristigla nijedna prijava.

Jedan kupac podneo je ponudu za kupovinu Vojnog kompleksa „Voganj”, Rumski put bb u Rumi, površine dva hektara, 23 ara i 35 kvadratnih metara, s početnom cenom od 39.635 evra, a donošenje odluke je u toku. Novi konkurs za prodaju 25 vojnih objekata koji u ovom krugu nisu našli kupca, kako piše Dnevnik, biće objavljen narednog meseca.

Pošto se deo vojnih objekata prvi put našao na prodaji, i u drugom javnom pozivu cena će za njih ostatiti ista, dok će za drugi deo, koji se već prodaje drugi put, ona biti 20 odsto niža.

Valja podsetiti na to da je Direkcija za imovinu Republike Srbije na prodaju ponudila kasarne i vojne komplekse u Aleksincu, Ostružnici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Čačku, Užicu, Valjevu, Beloj Crkvi, Staroj Pazovi, Rumi i Vršcu.

Najviša tražena cena bila je 4.556.432 evra, na koliko je procenjena vojna kasarna „NH Žarko Zrenjanin” u Vršcu, u okviru koje je 40 objekata ukupne površine 14.898 kvadrata, trafostanica, kantina, magacin, smećara, bina, stražare i osmatračnice. Na nešto manji iznos procenjena je vrednost vojnog skladišta „NH Slavko Munćan Sava” u Beloj Crkvi, koje čini 58 objekata ukupne površine 21.878 kvadratnih metara. Početna cena bila je 4.173.368 evra.

Za vojni kompleks Klub Vojske, Venac Radomira Putnika u Somboru, u okviru kojeg su objekat na više spratova na površini od 4.195 kvadrata, metalni kiosk, letnja pozornica i nekoliko manjih objekata, početna cena bila je 1.304.932 evra. dok je za vojni kompleks – skladište „Pod Tvrđavom” u Novom Sadu, koji čine garaža zatvorena s tri strane, magacini, objekti i zemljište, Direkcija za imovinu odredila početnu cenu od 1.215.964 evra. Ostali vojni kompleksi i kasarne procenjeni su na znatno niže početne cene.

Najniža početna cena bila je za vojnu ekonomiju „Lisnik” u Sremskoj Mitrovici, na površini od 35.313 kvadratnih metara. Za nju je traženo 13.128 evra, ali je uz javni poziv stajala napomena da je lice koje je kupi u obavezi da se pridržava Zakona o poljoprivredi i Zakona o planiranju i izgradnji.

U javnom pozivu Direkcije za imovinu bilo je naglašeno da vojni kompleksi koji su tokom NATO bombardovanja zagađeni neeksplodiranim ubojnim sredstvima nisu ispitani i nisu očišćeni od tih sredstava te da troškove ispitivanja plaća kupac.

U Vojvodini se to odnosilo na kasarne „Kačarevo” u Pančevu, „Belegiš“ u Staroj Pazovi i vojni kompleks „Stari Banovci” u Staroj Pazovi. Upravo te napomene mogu, ali i ne moraju, biti uzrok zašto zainteresovanih za kupovinu tih kasarni, čije cene su s obzirom na imovinu i zemljište bile realativno niske, nije ni bilo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.