Skupština usvojila sporazum Srbije i NATO-a

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2015, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila sporazum Srbije i NATO-a

07.07.2015. - "Potreba da se o NATO-u lepo piše"

Skupština Srbije ratifikovala je danas sporazum država članica Severnoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica u "Partnerstvu za mir" o statusu njihovih snaga, sa dodatnim protokolima.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je tokom skupštinske rasprave da je Srbija vojno neutralna zemlja i da ratifikacija sporazuma ne znači ulazak, niti približavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Srbije NATO savezu.

Kako je poručeno tokom rasprave o ratifikaciji tog sporazuma, bez poziva Vojske Srbije nijedna druga vojska neće moći da prolazi kroz teritoriju Srbije, niti da koristi resurse naše vojske.

Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) Republike Srbije i organizacije Severno-atlantskog ugovora (NATO) - dokument

Ministar je precizirao i da država neće isporučivati pripadnika vojske državi u kojoj je protiv njega izrečena smrtna kazna, budući da smrtna kazna ne postoji u pravnom sistemu Srbije.

Ratifikacijom sporazuma će biti obezbeđeno korišćenje mehanizama međunarodne vojne saradnje kroz efikasnije sprovođenje procedure neophodne za učešće na međunarodnim vežbama u Srbiji i u inostranstvu.

Ratifikacijom, takođe, treba da bude obezbeđeno i nesmetano funkcionisanje i podizanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije zajedničkim angažovanjem sa drugim potpisnicama sporazuma u multinacionalnim operacijama, kao i ispunjenje međunarodnih obaveza Srbije prema Konceptu operativnih sposobnosti, u cilju priprema snaga za aktivan doprinos jačanju evropske spoljne i bezbednosne politike, kao i saradnje sa članicama "Partnerstva za mir" usmerene na podršku sistema odbrane i dostizanje interoperatibilnosti VS za omogućavanje obuka jedinica stranih armija u bazi "Jug".

Potreba da se o NATO-u lepo piše

"Republika Srbija namerava da sprovede aktivnu i sveobuhvatnu informativnu kampanju o najvažnijim pitanjima u oblasti reforme sektora odbrane kao i o karakteru, obimu i koristima saradnje sa NATO-om u okviru Partnerstva za mir, uključujući i IPAP.

Strategijom javnog informisanja će se obezbediti da informacije o odnosima i saradnji između Srbije i NATO budu objektivno i blagovremeno predstavljene.

Predstavnici nadležnih ministarstava i institucija će izraditi nacrt Strategije, a ona će obuhvatiti aktivnosti kojima se obezbeđuje pružanje informacija štampanim i elektronskim medijima, organizacija tribina i okruglih stolova; podrška akademskim i istraživačkim institucijama, kao i saradnja sa nevladinim organizacijama.

Strategija će ohrabriti srpske akademske, istraživačke i naučne institucije da uđu u proces saradnje sa NATO-om i da pristupe zajedničkim projektima. Podrška Odeljenja za javnu diplomatiju NATO će biti važna za uspešno sprovođenje ove strategije, kao i saradnja i podrška kontakt ambasade za saradnju sa NATO, NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, kao i članica i partnera u NATO. "

Lazanski: Žele da u ime NATO-a zavladaju našim dušama

NATO agresija je genocid

Izvor: TANJUG, VOSTOK    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.