Sedamnaest godina od NATO bombardovanja RTS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2016, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedamnaest godina od NATO bombardovanja RTS

Radnicima Radio-televizije Srbije (RTS) koji su poginuli u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine, minutom ćutanja i polaganjem venaca noćas u 02.06 kod spomenika "Zašto" ispred zgrade RTS poštu su odali porodica, prijatelji i kolege.

NATO je 23. aprila 1999. godine u 02.06 bombardovao RTS u Aberdarevoj ulici u Beogradu sa dva projektila, a poginulo je 16 zaposlenih te medijske kuće.

Brat nastradalog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Siniše Medića, Miroslav Medić zahvalio je okupljenima što čuvaju sećanje na poginule radnike RTS.

"Moje kolege su časno obavljale svoj posao. Njihov jedini zadatak bio je da iz ove zgrade pošalju korektnu sliku i ton. Nisu se bavili uređivačkom politikom RTS. Neko drugi ko je trebalo da iz zaštiti, to nije uradio. Pitamo se i danas zašto?", rekao je Medić.

Majka nastradalog Nebojše Stojanovića rekla je da su sve porodice nastradalih i danas na neki način obeležene i ostale u svojoj tuzi.

Pomenu žrtvama napada NATO prisustvovali su i generalni direktor RTS Dragan Bujošević i predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.

Kolege i porodice odale poštu poginulim radnicima RTS

Kod spomenika "Zašto" u tašmajdanskom parku danas su položeni venci radnicima Radio-televizije Srbije stradalim tokom NATO bombardovanja.

Vence su položili ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, članovi porodica, kolege i prijatelji poginulih radnika RTS.

Vršilac dužnosti direktora televizije Ilija Cerović rekao je da je bombardovanje RTS prvi slučaj u istoriji da se protivno demokratiji i običajima rata ubije 16 ljudi.

On je istakao da je to "mrlja na obrazu Srbije, jer je malo učinila da se to spreči".

"Znamo ko ih je ubio, ali ne i zašto. Do kada da tražimo od vlasti, da se potraga za pravdom okonča", rekao je Cerović.

U ime zaposlenih na RTS, Dejan Šuković zahvalio je prisutnima i dodao da je pored poginulih te noći, veliki broj ljudi stradao od posledica bombardovanja.

"Svi oni zaslužuju da se ovde dođe i da im se poklonimo. Apelujem na sve da ovo ne zaborave, kako se ne bi ponovilo", rekao je Šuković.

Pored brojnih kolega i članova porodica, koji su polagali vence i palili sveće, prisustvovali su i generalni direktor RTS Dragan Bujošević, novinarka Olivera Kovačević, državni sekretar Saša Mirković i predstavnici grada.

Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" saopštila je 2000. godine da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade Televizije, dok su čelnici NATO su tvrdili da je napad bio opravdan.

Poginuli su Jelica Munitlak (27), Ksenija Banković (27), Darko Stoimenovski (25), Nebojša Stojanović (26), Dragorad Dragojević (27), Dragan Tasić (29), Aleksandar Deletić (30), Slaviša Stevanović (32), Siniša Medić (32), Ivan Stukalo (33), Dejan Marković (39), Milan Joksimović (47), Branislav Jovanović (50), Milovan Janković (59), Tomislav Mitrović (61) i Slobodan Jontić (54).

Bivši direktor RTS Dragoljub Milanović osuđen je 2002. godine na deset godina zatvora, zbog toga što nije poštovao naređenje tadašnje savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici. Milanoviću je kazna istekla 1. septembra 2012. godine.

252

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ubice 16 radnika RTS bez kazne 17 godina

Izvor: Večernje novosti, 23.Apr.2016

Danas se navršava 17 godina od brutalnog ubistva 16 radnika u NATO bombardovanju zgrade Radio-televizije Srbije DANAS se navršava 17 godina od brutalnog ubistva 16 radnika u NATO bombardovanju zgrade Radio-televizije Srbije. Zgrada RTS-a pogođena je u ranim jutarnjim satima,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.