Sećanje na žrtve bombardovanja RTS-a

Izvor: RTS, 23.Apr.2017, 02:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na žrtve bombardovanja RTS-a

Polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomenika "Zašto?", noćas u dva sata i šest minuta, porodice, kolege i prijatelji odali su poštu radnicima RTS-a poginulim u bombardovanju 1999. godine. U napadu NATO-a ubijeno je 16 naših kolega.
Tačno u dva sata i šest minuta navršilo se 18 godina od pogibije 16 radnika Radio-televizije Srbije, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su stradali u NATO bombardovanju.

Porodice, kolege i prijatelji minutom ćutanja odali su počast stradalima, položili vence i upalili sveće kod spomenika "Zašto?" u Tašmajdanskom parku. 
U ime porodica prisutnima se obratio Milorad Medić.
"Mi ih nosimo u srcima i oni su u našim mislima. Žrtve i ovaj spomenik 'Zašto' su opomena da se ovakav zločin više nikada ne ponovi i nikada ne zaboravi zarad budućih generacija", rekao je Medić.  
Vence su položili Ilija Cerović, v. d. direktora Televizije Srbije i Dragan Karadžić, zamenik predsednika Upravnog odbora RTS-a.  
NATO je 23. aprila 1999. godine bombardovao RTS sa dva razorna projektila.
Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" saopštila je 2000. godine da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade Televizije.  
Čelnici NATO-a su tvrdili da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.
U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković(39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović(50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa i Slobodan Jontić (54), monter.
U znak sećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a, podignut je spomenik "Zašto?", kojim porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su oni poginuli.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sećanje na žrtve NATO bombardovanja RTS-a

Izvor: B92, 23.Apr.2017

Polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomenika "Zašto?"u 02:06, porodice, kolege i prijatelji odali su poštu radnicima RTS poginulim u bombardovanju 1999...U napadu NATO-a poginulo je 16 zaposlenih u toj medijskoj kući...RTS navodi da je to bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena legitimnim...

Nastavak na B92...

Punih 18 godina postavlja se pitanje - Zašto? Odata pošta žrtvama bombardovanja RTS-a

Izvor: BKTV News, 23.Apr.2017

Polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomenika "Zašto?", noćas u dva sata i šest minuta, porodice, kolege i prijatelji odali su poštu radnicima RTS-a poginulim u bombardovanju 1999. godine. U napadu NATO-a ubijeno je 16 radnika te kuće...Tačno u dva sata i šest minuta navršilo se 18 godina...

Nastavak na BKTV News...

Obeležena 18. godišnjica pogibije radnika RTS-a u NATO intervenciji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Apr.2017

Polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomenika "Zašto?", u 14:06, ali i u noći sa subote na nedelju u dva sata i šest minuta, porodice, kolege i prijatelji odali su poštu radnicima RTS-a poginulim u bombardovanju 1999. godine. U ime porodica prisutnima se obratio Milorad Medić koji je rekao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

KOBNO SEĆANJE NA 23. APRIL 1999.GODINE: Obeležena godišnjica pogibije radnika RTS u bombardovanju

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2017

Kod spomenika „Zašto?" u Tašmajdanskom parku odata je počast polaganjem venaca i paljenjem sveća..Radnicima Radiotelevizije Srbije (RTS), koji su u NATO bombardovanju te medijske kuće poginuli na današnji dan 1999. godine, u 14.06 sati kod spomenika „Zašto?" u Tašmajdanskom parku odata je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.