Sećanje na žrtve bombardovanja RTS-a

Izvor: RTS, 23.Apr.2014, 03:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na žrtve bombardovanja RTS-a

Polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomenika "Zašto?", noćas u dva sata i šest minuta, porodice, kolege i prijatelji odali su poštu radnicima RTS-a poginulim u bombardovanju 1999. godine. U napadu NATO-a ubijeno je 16 naših kolega.

Tačno u 2 sata i šest minuta navršilo se 15 godina od pogibije 16 radnika Radio-televizije Srbije.

NATO je 23. aprila 1999. godine bombardovao RTS sa dva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razorna projektila. Porodice, kolege i prijatelji položili su vence i upalili sveće kod spomenika "Zašto?" u Aberdarevoj ulici.

Obraćajući se okupljenima u ime porodica nastradalih Miroslav Medić, brat poginulog Siniše Medića, je rekao da su radnici RTS-a poginuli u zločinačkom bombardovanju televizije od strane NATO.

"Ubijeni su hladnokrvo, na svom radnom mestu. Oni nisu vojevali, samo su profesionalno obavljali svoje radne zadatke, nervozno isčekujući jutro i povratak svojim kućama. Za njih to jutro nkada nije svanulo. (...) Neki od njih bi sada bili majke, tetke, očevi, stričevi, deke... Neko im je tu radost uzeo", rekao je Medić. I dalje:

"Krivci za njihovu smrt, generali i političaru koji s bili upozoreni na tačan čas napada i koji su ih hladnokrvno žrtvovali, još uvek nisu procesuirani. Petnaest godina posle i dalje pitamo: Zašto?

Zašto i kome je bilo potrebno da ovih 16 nevinih ljudi izgubi svoje živote? Odgovor još nismo dbili. Želmo da saznamo punu istinu i da se svi odgovorni privedu pravdi.

Nadam se da krivci noćas barem neće mirno spavati", rekao je Miroslav Medić.

U ime RTS-a venac su položiili predsednik UO RTS-a Slobodan Marković, predsednik Programskog odbora RTS-a Dragoljub Kojčić, Milena Vučetić, direktor PJ Tehnika i Zoran Milikić, pomoćnik direktora TV Beograd. 

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa i Slobodan Jontić (54), monter.

U znak sećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a, podignut je spomenik "Zašto?", kojim porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su oni poginuli.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sećanje na žrtve bombardovanja RTS

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Apr.2014

Polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomenika "Zašto?", noćas u 2 sata i šest minuta, porodice, kolege i prijatelji su odali poštu radnicima RTS-a, poginulim u bombardovanju 1999. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.