SKANDAL U KOTORU Maturant obukao majicu Ne u NATO, ali mu je škola skinula u fotošopu

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL U KOTORU Maturant obukao majicu "Ne u NATO", ali mu je škola "skinula" u fotošopu

Maturant kotorske Gimnazije Vanja Jotić ogorčen je postupkom uprave škole i uredništva školskog časopisa „Eho“ zato što su, kako tvrdi, bez njegovog znanja kompjuterski izmenili fotografiju objavljenu u posljednjem broju tog lista, a sve zbog toga što je slikan sa majicom “Nismo zaboravili - NE U NATO”.

Jotić je crnogorskom portalu “Vijesti” kazao da su se đaci nedavno fotografisali za školski časopis, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te da je na dan fotografisanja bio u majici sa natpisom ''Nismo zaboravili - NE U NATO''.

”U časopisu moja majica je potpuno bela i nema nikakvih natpisa na njoj. Kada sam priupitao profesora koji je radio na izradi tih fotografija, odgovorio mi je da sam se ja slikao u potpuno beloj majici, iako je vidno izbeljivanje i korišćenje fotošopa”.

Jotić, inače član Pokreta za neutralnost Crne Gore, smatra da su ovakvim postupkom uredništva školskog lista, ugrožena njegova osnovna ljudska prava.

“Ugroženo je moje pravo na slobodno i lično mišljenje, pre svega pravo na drugačije mišljenje što je osnova jednog demokratskog društva. Sve ovo, odrađeno je bez mog znanja i odobrenja, pa je reč i o prevari. Ja kao punoletan član ovog društva imam apsolutno pravo na svoj stav koji, između ostaloga, artikulišem i angažmanom u Pokretu za neutralnost Crne Gore - i iza njega ću i dalje čvrsto stajati. To je moje osnovno ljudsko pravo, koje mi garantuje i Ustav”, poručio je kotorski gimnazijalac.

Iz rukovodstva Gimnazije Kotor “Vijestima” je potvrđeno da je Jotićeva fotografija retuširana i da je sa njegove majice, u grafičkom programu obrade fotografije pre njenog objavljivanja u školskom časopisu, uklonjen sporni natpis i poruka.

Direktor Gimnazije profesor Božo Perović ističe da, koliko god mu kao prosvetnom radniku bilo drago da ima učenike spremne da slobodno iskazuju svoje mišljenje, Statut te ustanove zabranjuje bilo kakvo političko delovanje u školi.

“Shodno odredbama člana Statuta Gimnazije, regulišu se dužnosti učenika pa pored ostaloga, tu piše i da 'u toku nastavne godine učeniku nije dozvoljeno da u Gimnaziji izaziva nacionalnu i versku netrpeljivost; da se politički organizuje i deluje u interesu neke političke stranke'. Gimnazija poštuje zakonsko pravo svakog pojedinca - učenika na slobodu govora i iskazivanje mišljenja koje nije u suprotnosti sa osnovnim pravnim aktom škole”, kazao je Perović.

Ističe da, ako bi škola kao obrazovno-vaspitna institucija podržala objavljivanje bilo kojeg opredeljenja koje ima političke konotacije, kršila bi zakon i smatralo bi se da stoji na strani tog opredeljenja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Fotošopovali sliku maturanta: „Ne u NATO“ ne može u gimnaziju

Izvor: KMnovine.com, 26.Maj.2015

Maturant kotorske Gimnazije Vanja Jotić ogorčen je postupkom uprave škole i uredništva školskog časopisa „Eho“ zato što su, kako tvrdi, bez njegovog znanja kompjuterski izmenili fotografiju objavljenu u poslednjem broju tog lista, a sve zbog toga što je slikan sa majicom “Nismo zaboravili...

Nastavak na KMnovine.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.