SAD pozdravile jačanje partnerstva Srbije i NATO

Izvor: VOA, 19.Mar.2015, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pozdravile jačanje partnerstva Srbije i NATO

SAD pozdravile su finalizaciju srpskog Individualnog akcionog plana partnerstva sa NATO i posetu ministara spoljnih poslova i odbrane Srbije, Ivice Dačića i Bratislava Gašića sedištu saveza.

Na jučerašnjem redovnom brifingu za novinare u Vašingtonu, portparol Stejt Departmenta Džen Psaki izjavila je da finalizacija akcionog plana predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << "značajan korak u jačanju saradnje NATO-a i Srbije". Ona je dodala da je Srbija od 2006. važan član programa Partnerstvo za mir, te da će stupanje na snagu Individualnog akcionog plana o parnterstvu omogućiti Srbiji da unapredi saradnju sa NATO-m na pitanjima od uzajamnog interesa.

Dačić i Gašić: Nova faza u odnosima sa NATO 

Sastanak generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltenberga i ministra spoljnih odnosa Srbije, Ivice Dačića i ministra odbrane, Bratislava Gašića, u sredu u Briselu, bio je prilika da se naglasi uspješno partnerstvo Alijanse sa Srbijom koja, iako vojno neutralna, daje svoj značajan doprinos medjunarodnoj zajednici i bezbjednosti regiona. Rečeno je takodje da novi Individualni plan partnerstva otvara nove mogućnosti saradnje dvije strane.

Iako nema direktne vojne saradnje NATO i Srbije i, kako tvrde gosti iz Beograda, neće je ni biti, NATO je značajan za Srbiju - prije svega, zbog uloge u snagama na Kosovu i garancije  za provodjenje Briselskog sporazuma.

"NATO je za nas značajan zbog stabilnosti u regionu, odnosno, zbog KFOR-a. NATO je za nas značajan zato što smo mi, kada smo potpisivali Briselski sporazum - ja, g. Vučić, Tači, ja i Ketrin Ešton, bili ovde i NATO je garantovao da neke oružane formacije Albanaca ne će moći da dolaze na sever Kosova bez dozvole NATO, odnosno, KFOR-a. U tom smislu je nama interes da dalje razvijamo naše partnerske odnose. Situacija je veoma promenjena - pre šesnaest godina smo bili zaraćene, sukobljene strane - danas se nadam da možemo da budemo partneri ukoliko imamo zajedničke interese a to je da sačuvamo mir i stabilnost u regionu", istakao je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže:

"Ovo je danas još jedan stepenik saradnje koje jedna vojno-neutralna država može da ima sa NATO savezom što ne znači ulazak u NATO već jedan prošireni vid saradnje u narednom periodu koji će značiti, pre svega, našoj namenskoj industriji u plasmanu naših proizvoda, srpskih proizvoda, širom sveta. Tako da i u samoj organizaciji Vojske Srbije koja je preuzela sistem organizacije NATO 2008. godine, imaćemo mogućnost da unapredjujemo te odnose i saradnju i da dobijemo iskustva koja ćemo da primenjujemo u operativnim i funkcionalnim sposobnostima Vojske Srbije."

Inače, ministar Dačić se osvrnuo i na hapšenje nekoliko osumnjičenih za učešće u srebreničkom masakru...

"To nema nikakve veze sa nekim uslovljavanjima, pristupanjima ili nekim datumima - došlo se do odredjenih saznanja i ta saznanja su, naravno, podeljena sa partnerima iz BiH i došlo je do hapšenja i to je sada pitanje policijsko-pravosudno a ne političko. Ono što je važno je da će Srbija svakako nastaviti da kažnjava ljude koji su učestvovali u vršenju ratnih  zločina a to očekujemo i od svih drugih zemalja bivše Jugoslavije".

Generalni sekretar Alijanse je, sa svoje strane, pozdravio, kako kaže izvanrednu ulogu Srbije u saradnji sa KFOR-om, naglašavajući da NATO ostaje posvećen stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.