Ruski akademik otkriva šta bi UNIŠTILO ODNOSE Srbije i Rusije

Izvor: Blic, 26.Jul.2017, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski akademik otkriva šta bi UNIŠTILO ODNOSE Srbije i Rusije

U toku je borba za Balkan i Srbiju između Rusije i Zapada, u kome su aduti Rusije njene rastuće ekonomske mogućnosti, gas, ali i istorijsko sećanje o vezama sa Srbima. Ali postoji nešto što bi krajnje destruktivno delovalo na naše odnose — ne daj Bože da Srbija uđe u NATO, kaže za Sputnjik ruski akademik Vitalij Naumkin.

Naumkin navodi da je Balkan i danas, mnogo godina posle raspada Sovjetskog Saveza, pretvoren u poprište konfrontacije različitih snaga. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Nije kao u vreme Hladnog rata, ali je to ipak žestoko suparništvo. Za Balkan se vodi borba. Balkan je postao predmet neprijateljskih dejstava, rasparčavanja, diskriminacije možda jedinog balkanskog naroda koji Rusija smatra bratskim. To je srpski narod. A ni sa jednim slovenskim narodom ruski narod ne vezuju takve istorijske veze i emocije kao sa srpskim - kazao je Naumkin u intervjuu za Sputnjik.

Na pitanje šta je ruski adut u toj borbi za Balkan i Srbiju, osim emocija, Naumkin kaže da su to, pre svega, rastuće ekonomske mogućnosti.

- Rusija dosta uspešno prevazilazi režim sankcija koji nam je nametnut. Otpor koji EU pruža danas američkom pritisku koji je vezan za energetski faktor neosporno pokazuje da je Rusija potrebna Evropi. Potrebna je i Srbiji, koja može da bude most ka EU. Pritom je Rusija najmoćnija zemlja proizvođač gasa i zasad nema konkurenata na tom polju - naveo je on.

Naumkin kaže da je u principu moguće da Srbija istraje u svojoj politici vojne neutralnosti,, ako je bilo moguće u tako surovoj ideološkoj epohi kakvo je bilo vreme bipolarnog sveta.

- Tito je uspeo da bude jedan od osnivača nesvrstanog pokreta, koji je, po mom mišljenju, dao dosta Jugoslaviji u to vreme. Mislim da je to danas dvostruko više moguće - naveo je.

On je istakao da se u Rusiji s razumevanjem odnose prema tome da Srbija treba da diversifikuje svoju spoljnu politiku.

- Ipak, postoje neke stvari koje bi na naše odnose delovale krajnje destruktivno — imam u vidu ono što je uradila Crna Gora, ulazak u NATO. Ne isključujem mogućnost da će Srbiju uvlačiti u taj blok i ne daj bože da se vladajuće snage u Srbiji odluče na taj bezumni i nikom potreban korak - poručio je Naumkin.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Ne daj Bože da Beograd donese ovu odluku, to bi UNIŠTILO ODNOSE SRBIJE I RUSIJE"

Izvor: Blic, 26.Jul.2017

U toku je borba za Balkan i Srbiju između Rusije i Zapada, u kome su aduti Rusije njene rastuće ekonomske mogućnosti, gas, ali i istorijsko sećanje o vezama sa Srbima. Ali postoji nešto što bi krajnje destruktivno delovalo na naše odnose — ne daj Bože da Srbija uđe u NATO, kaže za "Sputnjik"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.