Ruske rakete iza leđa NATO

Izvor: Vesti-online.com, 01.Apr.2015, 04:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske rakete iza leđa NATO

Njujorški nedeljnik "Njuzvik" podigao je uzbunu u američkoj javnosti upozorenjem da ceo svet strepi od iznenadnih manevara ruske Severne flote u polarnom krugu, a da za to vreme bez velike buke predsednik Vladimir Putin prebacuje oružje u Kalinjingradsku oblast, rusku enklavu na obali Baltičkog mora unutar granica EU i NATO-a. Pri tom, list naročito ističe hipersonične raketne komplekse malog dometa (do >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 500 kilometara) iskander.

Prema podacima izvora "Njuzvika", operacija prebacivanja raketa i drugog oružja bila je planirana ranije i sprovedena je iako je dostava po moru "posao složen i spor". Eksperti navode da je Kalinjingrad postao ruski arsenal.

Johan Viktorin, bivši švedski obaveštajac koji je 2013. objavio knjigu "Koridor do Kalinjingrada", navodi da je ruska vojska oko tog grada postavila nove protivvazdušne rakete S-400 sa neverovatno velikim radijusom dejstva.

- Kompleks iskander uveden je u operativnu upotrebu pre devet godina, nosi obične i atomske bojeve glave i daleko je precizniji od prethodnih. Domet iskandera je tek nešto kraći od 500 kilometara, granične vrednosti koja je propisana dogovorom o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. Iz baza oko Kalinjingrada bez problema može da bude uništen Rajhstag. Pri tom, čitav niz institucija i organizacija ocenjuje da je stvarni domet iskandera zapravo 1.700 kilometara - zaključio je autor.

Avioni, helikopteri i raketni kompleksi postavljeni u Kalinjingradu su deo vojnog programa na koji je Rusija potrošila oko 304 milijarde evra. Tim programom udeo savremenog naoružanja u ruskoj vojsci podiže se sa 10 na 70 odsto. Po podacima poljskog Fonda Kazimira Pulaskog, predviđena je nabavka 120 iskandera, oko 600 aviona, 1.100 helikoptera, 100 brodova i 2.300 tenkova.

- Činjenica da su Rusi u Kalinjingradskoj oblasti postavili raketne sisteme može da stvori ozbiljne probleme za NATO. Ipak, ta čuda savremene tehnike ranjiva su jer su razmeštena blizu teritorije NATO-a i izolovana od matice - rekao je "Njuzviku" vojni izvor iz NATO-a.

Zbog izolovanog položaja Kalinjingradska oblast u potpunosti zavisi od pošiljki. Sada se sva roba, od odeće do vodke, prevozi putevima i železnicom preko Litvanije koja je najavila mogućnost zabrane transporta. Andrijus Kubilijus, bivši litvanski premijer, smatra da to može da posluži Rusiji kao povod za vojnu intervenciju.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Ruske rakete iza leđa NATO

Izvor: 011vodič.com, 01.Apr.2015

Njujorški nedeljnik „Njuzvik“ podigao je uzbunu u američkoj javnosti upozorenjem da ceo svet strepi od iznenadnih manevara ruske Severne flote u polarnom krugu, a da za to vreme bez velike buke predsednik Vladimir Putin prebacuje oružje u Kalinjingradsku oblast, rusku enklavu na obali Baltičkog...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.