Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2016, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ograničila kretanje NATO-a u Crnom moru

Rusija je uložila dosta napora kako bi ojačala svoju poziciju na Crnom moru i time je ostvarila značajan uspjeh, naročito ako se uzme u obzir što je tako poremetila planove NATO-a za taj region, piše list „Forbs“.

U posljednje vrijeme SAD sve češće sarađuju sa zemljama crnomorskog regiona nudeći im saradnju u sprovođenju vojno-morskih vežbi, kao i pregovore o saradnji u proizvodnji odbrambenih kapaciteta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Vašington to objašnjava time da je državama koje se graniče sa Rusijom neophodna zaštita od potencijalne „prijetnje“ od strane Moskve, piše list.

Istovremeno, Zapad veoma dobro zna da je Rusija u proteklih sto godina na Crno more gledala kao na jedan od najvažnijih regiona koji je garant sopstvene bezbjednosti, kao i da za tako nešto ima istorijske i strateške argumente.

Iz tog razloga uopšte se ne treba čuditi što Moskva ulaže tolike napore kako bi vratila staru slavu svojoj floti, ističe autor članka.

Nakon toga se Krim vratio u sastav Rusije, a Moskva je na taj način zatvorila Crno more.

Mogućnosti ruske mornarice omogućavaju Rusiji da ograniče kretanje SAD i NATO-a u Crnom moru, ali i da primora Vašington da uveliča rashode kada je riječ o vojnoj industriji.

Čak i najmanji ruski patrolni brodovi mogu da predstave veliku pretnju jer koriste najnovije krstareće rakete „Kalibar“, kao i municiju za precizno navođenje.

(Sputniknews.com)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruska mornarica ograničila kretanje NATO-u u Crnom moru

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2016

Rusija je uložila dosta napora kako bi ojačala svoju poziciju na Crnom moru i time je ostvarila značajan uspeh, naročito ako se uzme u obzir što je tako poremetila planove NATO-a za taj region, piše list "Forbs"...U poslednje vreme SAD sve češće sarađuju sa zemljama crnomorskog regiona nudeći...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.