Rasmusen: Postavio bih Rusiji pitanje o narušavanju međunarodnog prava

Izvor: Vostok.rs, 30.Sep.2016, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen: Postavio bih Rusiji pitanje o narušavanju međunarodnog prava

Zapad i Rusija trebalo bi da ustanove strateške odnose koji bi koristili obema stranama, izjavio je bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Rasmusen, koji je trenutno savetnik ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, izjavio je u junu da je spreman da se sastane sa ruskim zvaničnicima na svim nivoima.

„I dalje smatram da treba da razvijemo strateško partnerstvo“, istakao je Rasmusen.

„I Rusija i Zapad mogli bi da imaju koristi od saradnje. I dalje mislim da bi partnerstvo bilo pravi pristup“. Bivši šef NATO-a istakao je da se do sada nije sastajao sa ruskim zvaničnicima. „Nisam i nisu me kontaktirali“, rekao je Rasmusen.

„Ipak, ukoliko žele da se sastanu, raspoložen sam da se sretnem sa njima u bilo koje vreme“. Na pitanje o kojim problemima će razgovarati sa ruskim zvaničnicima ukoliko dođe do sastanka, Rasmusen je odgovorio da bi u opštim crtama pomenuo da misli da bi bilo dobro da se uspostavi strateško partnerstvo.

„Ali konkretnije, postavio bih pitanje Krima, istočne Ukrajine, Gruzije i sva ostala gde je Rusija narušila međunarodna prava“.

Odnosi između Rusije i Zapada su se pogoršali 2014. zbog krize u Ukrajini, gde se ukrajinske snage bore protiv ustanika koji se bore za nezavisnost na jugoistoku zemlje. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvele su nekoliko rundi sankcija Rusiji zbog navodne umešanosti Moskve u sukob u Ukrajini i otcepljenje Krima i ujedinjenje sa Rusijom. Rusija je više puta odbacila optužbe i upozorila da su sankcije kontraproduktivne i potkopavaju regionalnu i globalnu stabilnost.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.