Rak kosi, lekari se svađaju

Izvor: Vesti-online.com, 01.Okt.2016, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak kosi, lekari se svađaju

Srbija je neslavni rekorder u svetu prema stopi smrtnosti od malignih bolesti. Stručna i laička javnost duže od deceniju polemiše zašto je to tako, pa se tako ponovo ugledni stručnjaci spore u kojoj meri je bombardovanje NATO uzročnik eksplozije oboljevanja od raka. Dok se stručnjaci glože, država u nemaštini i bez ideja ćuti, a u Srbiji se od strašne bolesti umire kao na traci.

Dr Draško Karađinović iz asocijacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Doktori protiv korupcije ističe da se mora ispraviti promašena zdravstvena politika iz prethodnih godina.

- U Srbiji je užasavajuća stopa smrtnosti obolelih od maligniteta, jer od 35.000 do 36.000 koji se razbole u narednih pet godina umre više od 22.000, ili skoro dve trećine, dok u Evropi umire jedna trećina. Gubimo 10.000 ljudi godišnje zbog lošeg dijagnostičkog i terapeutskog lanca, odnosno radioterapije, liste čekanja na zračenje i što smo do nedavno imali svega 12 aparata za zračenje na 7,3 miliona stanovnika - kaže za "Vesti" Karađinović.

U međuvremenu, prašinu je podiglo otvoreno pismo dr Zorana Radovanovića koji osporava vezu bačenog uranijuma i raka. Njegov glavni rival u raspravi je radiolog dr Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, koji neprestano ukazuje na oboljevanje uzrokovano osiromašenim uranijumom.

Radovanović tu tezu pobija "taksativnim činjenicama". Prvenstveno tvrdnjom da je radioaktivnost, inače toksičnog uranijuma minimalna i da bombardovanje takvom municijom za manje od pet odsto, povećava ukupnu radioaktivnost terena i to tamo gde je bilo najintenzivnije.

U izjavi za "Vesti" on podseća i da su bombe bacane u uskom pojasu prema Kosovu, ali je vojska čistila te pojaseve i prenela zemljište u Institut u Vinči. Kao mnogo važniju stvar naglašava kampanju koja bi navela stanovništvo da se javi na vreme lekaru i neophodnost bolje zdravstvene zaštite.

- Kada je reč o naslednom faktoru rizika nastanka kancera, taj uzrok čini svega pet do deset odsto oboljevanja, a veći problem je pušenje, gojaznost, stres. Ako sa druge strane pogledamo da sve više mladih napušta Srbiju koja tako postaje zemlja starih, jasno je i da starija populacija češće oboli od malignih bolesti - pojašnjava dr Radovanović.

Dr Čikarić je ironično zapitao da li srpski seljak od marta do juna 1999. nije radio ništa, već samo sedeo, pio, pušio, jeo kobasicu i gledao u avakse pa se ugojio, i od toga dobio rak?

Čikarić je za naš list izneo na podatke Svetske zdravstvene organizacije prema kojem Srbija na lestvici po ukupnom broju obolelih deli prvo mesto, kao i da je od kraja 2010, po broju novoobolelih od raka na 100.000 stanovnika, stopa porasla za 20 odsto, u proseku za dva odsto godišnje, a stopa smrtnosti za 25 odsto. On je zatražio da se građanima Srbije isplati odšteta kao što su radnici u japanskoj nuklearki Fukušima gde su se zbog cunamija izlile radioaktivne materije dobili po dva miliona dolara.

- Oni su osam dana bili u zoni visokog rizika, a naš narod je pod osiromašenim uranijumom bio tri meseca - kaže Čikarić.

Profesor Radovanović to vidi kao teoriju zavere, bez uporišta u naučnim činjenicama, jer, kako kaže, za nauku nema tajne o potencijalima osiromašenog uranijuma.

* Strah od raka oterao u tuđinu

* "Srbi su zaslužili NATO bombardovanje"

* Dramatično upozorenje stručnjaka: Srbiji preti epidemija raka!

* Rak ubija, Srbija prikriva

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.