RT: NATO saveznici moraju da plate više za borbu protiv Rusije i terorizma - Tramp

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2017, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: NATO saveznici moraju da plate više za borbu protiv Rusije i terorizma - Tramp


Izvor:
Vostok, RT

Terorizam, migracije i navodne pretnje koje dolaze iz Rusije američki predsednik Donald Tramp je označio kao glavna pitanja na koje NATO treba da se fokusira, te da se sredstva takođe usmere na ova pitanja.

"NATO u budućnosti mora da drži veliki fokus na terorizmu i migracijama, kao i pretnjama iz Rusije, kako na istočnim, tako i na južnim granicama NATO-a", rekao je Tramp u Briselu na svečanom otkrivanju spomenika žrtvama terorističkih napada u SAD septembra 2001. godine.



Tramp se nalazi u dvodnevnoj poseti belgijskoj prestonici Briselu, u okviru svoje prve inostrane turneje ove nedelje.

Kako se je sastao sa liderima NATO i drugim zvaničnicima EU u Briselu na neformalnim razgovorima, bilo je očiglednih neslaganja o navodnoj "ruskoj pretnji."

"Ja nisam 100 posto siguran da možemo danas da kažemo da mi gospodine predsedniče imamo zajednički stav o Rusiji", rekao je predsednik Saveta EU Donald Tusk za medije.

Nakon nabrajanja onog, za šta smatra glavne pretnje po NATO, Tramp je prebacio temu na potrošnju za odbranu, rekavši da je "u veoma direktnom razgovoru sa Stoltenbergom i članovima saveza rekao da članice NATO-a moraju konačno da ispunjavaju svoje finansijske obaveze".

Optužujući 23 članice NATO-a da  "još uvek ne plaćaju ono što bi trebalo da plaćaju i za ono što bi trebalo da se plaća za odbranu", Tramp je ponovio svoj stav o finansijskim doprinosima.

"Tokom poslednjih osam godina, Sjedinjene Države potrošile su više na odbranu nego sve druge zemlje NATO-a zajedno", rekao je on, dodajući da mnogi partneri Vašingtona u NATO savezu "duguju ogromne svote novca iz prethodnih godina."

"NATO je imao manjak sredstava u inosu od 119 milijardi $ u 2016. zbog članica koje nisu platile dogovorena 2 odsto BDP-a na savezničku odbranu", rekao je Tramp.

Pozivajući partnere u okviru vojne alijanse da ispune svoje obaveze, američki predsednik je rekao da je 2 odsto potrošnje BDP-a na odbranu "minimum za suočavanje sa današnjim vrlo realnim i zlim pretnjama."

Međutim, "nedovoljno plaćanje iz većine država bloka je postalo "hronično", rekao je on.

Opisujući novo sedište NATO-a u Briselu kao "lepo", Tramp je istakao da "nikada nije pitao koliko je to koštalo."

"Odbijam da to uradiim", dodao je on.

Rekavši da je "počastvovan" da stoji zajedno sa "članovima saveza koji promovišu bezbednost i mir širom sveta," američki predsednik se osvrnuo i na nedavni napad u Mančesteru za koji je rekao da "pokazuje dubinu zla sa kojim se suočavamo."
 

Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.