Poziv za članstvo CG u NATO loš po odnose s Rusijom

Izvor: Press, 01.Dec.2015, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv za članstvo CG u NATO loš po odnose s Rusijom

NATO će sutra, kako se očekuje, izdati zvaničan poziv Crnoj Gori za članstvo u Alijansi čime će napraviti veliki korak ka proširenju i značajno povećati tenzije sa Rusijom, ocenjuje britanski list Gardijan.
           Očekuje se da će 28 ministara spoljnih poslova NATO snaga, koji danas započinju dvodnevni sastanak u Briselu, sutra jednoglasno izdati poziv Crnoj Gori. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Njoj  će, potom, biti potrebno između godinu dana i 18 meseci da prođe kroz proces pridruživanja, dodaje britanski list podsećajući da je NATO pre 17 godina bombardovao tu zemlju.
Moskva je više puta navodila da proširenje NATO smatra "provokacijom" dok zapadni zvaničnici veruju da Rusija stoji iza demonstracija protiv crnogorske vlade u cilju skretanja pažnje sa puta te zemlje ka NATO, prenosi britanski list. 
Međutim, parlament Crne Gore izglasao je pridruživanje NATO-u, a vlada u Podgorici je sprovela reforme oružanih snaga i Ministarstva odbrane u cilju ispunjenja uslova za članstvo. 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg smatra da je Crna Gora prešla veliki put kako bi se pridružila evroatlanskoj porodici i da će izdavanje poziva Crnoj Gori biti istorijska odluka.
"To bi pokazalo našu kontinuiranu posvećenost zapadnom Balkanu", rekao je on.
Stoltenberg nije mogao da potvrdi da će biti izdata pozivnica Crnoj Gori, ali diplomatski izvori Gardijana iz Brisela navode da je odluka već doneta.
Slovenija, Hrvatska i Albanija su već punopravne članice NATO iako je ruska vlada često izražavala protivljenje širenju Alijanse među nekadašnjim članicama komunističkog bloka tokom Drugog svetskog rata. 
"Kada je reč o proširenju NATO, mislim da je to greška, čak na neki način i provokacija. To je neodgovorna politika koja podriva odlučnost da gradimo sistem jednakosti i ravnopravne bezbednosti u Evropi, pođednako za sve bez obzira na to da li je zemlja član ovog ili onog bloka", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Ambasador SAD u NATO Daglas Lut rekao je da to nije poruka Rusiji i da nije o njoj reč.
On je dodao da je Ugovorom iz Vašingtona, kojim je NATO osnovan, predviđeno da Alijansa bude otvorena za članstvo novih država ukoliko izraze želju za tim i ispune određene kriterijume kao što su demokratski sistem i kapacitet za vojni doprinos, kaoi da ih jednoglasno prihvate članice NATO.
Očekuje se da će ministri NATO, takođe, izadati saopštenje o nastavku politike otvorenih vrata Alijanse ka potencijalnom članstvu tri zemlje - Bosne i Hercegovine, Makedonije i Gruzije, dodaje Gardijan.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.