Izvor: B92, 14.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoš sa čelnicima NATO-a

Brisel -- Načelnik generalštaba Vojske Srbije general Zdravko Ponoš zatražio je od NATO-a u Briselu da Kfor ne izađe van svog mandata na Kosovu.

"Potencirao sam značaj da Kfor ostane statusno neutralan i da ne bude uvučen u bilo kakvu aktivnost u vezi sa samoproglašenom takozvanom nezavisnošću Kosova", izjavio je Ponoš novinarima posle razgovora sa komandantom Združenog generalštaba američke vojske, admiralom Majklom Malenom i generalnim sekretarom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO-a Japom de Hop Sheferom.

General Ponoš se sa Mulenom i Sheferom sreo na marginama sastanka Vojnog komiteta Evroatlantskog partnerstva, sastavljenog od načelnika generalštabova članica NATO-a i Partnerstva za mir.

Na pitanje novinara o odluci NATO-a da pokrene pripreme za dopunu mandata Kfora, koji bi uključivao i obuku budućih bezbednosnih snaga Kosova, Ponoš je odgovorio da je sagovornicima preneo da "to nije oblik uključenosti NATO-a u regionu koji može da ima podršku Srbije".

"Mi zastupamo stav da Kfor treba da ostane statusno neutralan, da se bavi obezbeđenjem mira i bezbednosti za sve koji žive na Kosovu i da ne treba da bude uvučen u formiranje bilo kakvih institucija koje impliciraju nezavisni status Kosova", naglasio je načelnik generalaštaba Vojske Srbije.

General Ponoš je sa admiralom Malenom razgovarao i o bilateralnoj saradnji između srpske i američke vojske.

"Nekoliko programa se sve ovo vreme odvijalo, pod senkom činjenice da su SAD priznale nezavisnost Kosova. Saglasili smo se da postoji obostrani interes da u okviru postojećih političkih ograničenja nastavimo saradnju koliko je to god moguće", rekao je Ponoš.

On je naglasio da je od američkog načelnika tražio da Vojska Srbije dobije neko mesto u obrazovnom programu američkog Ratnog koledža i da je dobio obećanje da će taj zahtev biti ispunjen.

Ponoš je ocenio i da je "velika šteta" što do sada nije potpisan bezbednosni sporazum između Srbije i NATO-a, koji predstavlja kodeks o razmeni informacija.

On je istakao da takav sporazum nije štetan po poverljivost informacija od nacionalnog značaja.

"Imali smo nepovoljan politički kontekst, nadam se da će nova Vlada Srbije na to gledati s iste ove perspektive s koje ja gledam i koja će otvoriti širu saradnju Srbije u Partnerstvu za mir", naglasio je Ponoš.

Ponoš se sutra u Briselu sastaje s načelnikom generalštaba ruske vojske Jurijem Balujevskim.

Portparol NATO-a Džejms Apaturaj je, sa svoje strane, istakao da je na današnjem sastanku Vojnog komiteta bilo reči o Kosovu.

"Imamo dovoljno ljudstva da obezbedimo sigurnost na Kosovu pred stupanje na snagu novog ustava Kosova 15. juna", naglasio je Apaturaj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponoš tražio od SAD,NATO da Kfor ne izađe iz svog mandata

Izvor: TV Avala, 14.Maj.2008

Načelnik generalštaba Vojske Srbije general Zdravko Ponoš zatražio je danas u Briselu od načelnika Združenog generalštaba američke vojske, admirala Majkla Malena, i od generalnog sekretara NATO-a Japa de Hop Shefera da Kfor ne izađe van svog mandata na Kosovu i Metohiji i da ne bude uvučen...

Nastavak na TV Avala...

Ponoš: Da Kfor obučava kosovsku vojsku - ne dolazi u obzir

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2008, 19:37

BRISEL - Načelnik generalštaba Vojske Srbije, general Zdravko Ponoš, izjavio je danas u Briselu da su mu načelnici generalštabova Rusije i Španije preneli da se protive promeni uloge Kfora, koja bi uključivala obuku "bezbednosnih snaga" Kosova koje Priština namerava da formira posle...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.