Poljska traži američke i NATO trupe na svojoj teritoriji

Izvor: Blic, 20.Apr.2014, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska traži američke i NATO trupe na svojoj teritoriji

Zbog dešavanja u Ukrajini, Poljska je predložila Sjedinjenim Američkim Državama i NATO da u našoj zemlji stacioniraju američke trupe, rekao je za Vašington post ministar inostranih poslova Poljske Radoslav Sikorski. Radoslav Sikorski

On je istakao da je o tome već razgovarao sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem i vrhovnim komandantom savezničkih snaga NATO u Evropi, američkim generalom Filipom Bridlavom.

"Mi verujemo da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle 15 godina našeg članstva u NATO, a u svetlu događaja u Ukrajini, prostor Istočne Evrope zaslužio da mu se garantuje bezbednost", rekao je Sikorski.

Prema njegovim rečima, Amerika ima vojne baze i svoje jedinice u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji i Turskoj, a u Poljskoj je to prisustvo simbolično.

Sikorski je ranije rekao da je Amerikancima ponudio da u Poljskoj rasporede dve pešadijske brigade oružanih snaga NATO, a to je podržao i premijer Donald Tusk.

Ove nedelje o tim planovima je razgovarano i tokom posete Vašingtonu poljskog ministra odbrane Tomaš Semonjaka, koji se sastao sa šefom Pentagona Čakom Hejgelom.

SAD su u martu odlučile da prošire program zajedničke obuke vojnih pilota i u Poljsku je prebačeno još 12 borbenih aviona F16 i 200 vojnih lica.

Pored toga, Pentagon je poslao još sedam letelica, koje će patrolirati vazdušnim prostorom Baltika, prenosi Itar tas.

Pročitajte još Poljska pored aviona očekuje i američke kopnene trupe Poljaci strahuju za nezavisnost svoje države

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: NATO,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.