Pirot, strah od NATO rakete

Izvor: RTS, 25.Okt.2014, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirot, strah od NATO rakete

Meštani pirotskog sela Izvor, koji već 15 godina žive u opasnosti od neeksplodirane rakete koja se za vreme NATO bombardovanja 1999. godine zarila u brdo iznad sela, apelovali su na nadležne da pomognu u rešavanju ovog problema.

Jedan od vlasnika kuća koje su najugroženije Mile Radovanović kaže za Tanjug da i danas živi u strahu od neeksplodirane rakete.

"Kazali su nam da je u pitanju 'tomahavk' i da je dužine oko 12 metara. Kada se raketa zarila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u brdo za vreme bombardovanja, prvi sam došao na lice mesta i video krater toliko širok da bi u njega sigurno ušlo bure od 200 litara, najmanje metar širine", kaže Radovanović.

Nakon toga, kratko vreme policija je obezbeđivala mesto, ubrzo su svi otišli a raketa je ostala i dan danas, rekao je on.

Odmah ispod mesta gde se zarila raketa nalazi se i izvor lekovite vode koji nikad ne presušuje i sa koga se za vreme najvećih suša celo selo snabdeva vodom, a mnogi dolaze da toče vodu jer se veruje da je lekovita, kaže Radovanović.

Jedan od meštana Izvora Branislav Mančić kaže da godinama napasa koze u blizini rakete.

"Veliki je rizik, blizu je sela, puno ljudi tu cirkuliše. Čak i deca tu dolaze u potrazi za pečurkama i ne smem ni da pomislim šta bi se desilo kada bi kojim slučajem eksplodirala raketa. Sećam se kada se zarila da sam pustao konopac u rupu i da je bila duboka čak 15 metara", kaže Mančić.

U selu Izvor živi preko 700 stanovnika u oko 300 domaćinstva.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.