Pentagon prati letove ruskih vojnih aviona

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon prati letove ruskih vojnih aviona

Portparol američke vojske Džon Kirbi kaže da ruski vojni letovi iznad evropskog vazdušnog prostora podižu napetost i predstavljaju potencijalnu pretnju bezbednosti i civilnoj avijaciji.

Džon Kirbi ističe da su SAD zabrinute zbog letova ruskih vojnih aviona i da prate tu aktivnost "vrlo pomno", prenosi Tanjug.

"Naravno da smatramo da ovaj povećani broj letova i aktivnost ne doprinosti bezbednosnoj situaciji u Evropi. Jasno, one predstavljaju potencijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rizik eskalacije", rekao je portparol američke vojske.

Kirbi navodi da je danas bilo još letova i da je NATO uočio ruske avione iznad Baltika, Severnog mora i Atlantskog okeana.

"Avijacija je uključivala lovce, bombardere i avion-cisternu", kaže predstavnik Pentagona.

Dodaje da SAD želi da Rusija "preduzme korake, konkretne i opipljive korake kako bi se smanjila a ne povećala napetost".

NATO je ove sedmice saopštio da je rusko vojno vazduhoplovstvo angažovano u obimnim letačkim operacijama u evropskom vazdušnom prostoru i da su avioni Alijanse poslati da ih presreću i identifikuju.

Prema podacima NATO, u 2014. je bilo više od stotinu presretanja ruske avijacije, što je približno tri puta više nego prethodne godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pentagon prati letove ruskih aviona

Izvor: RTV Pink, 01.Nov.2014, 13:03

Portparol američke vojske Džon Kirbi kaže da ruski vojni letovi iznad evropskog vazdušnog prostora podižu napetost i predstavljaju potencijalnu pretnju bezbednosti i civilnoj avijaciji.....Džon Kirbi ističe da su SAD zabrinute zbog letova ruskih vojnih aviona i da prate tu aktivnost "vrlo pomno."Naravno...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.