Odbrana Baltika bez Makedonije

Izvor: Vesti-online.com, 30.Maj.2015, 05:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana Baltika bez Makedonije

Pripadnici makedonske armije neće učestvovati u najvećoj godišnjoj vojnoj vežbi NATO-a, čiji je cilj ovoga puta da se uvere baltičke zemlje - Letonija, Estonija i Litvanija, kao i Poljska - da je Alijansa sa njima, jer je NATO zabrinut za svoju bezbednost posle ruskih manevara na granici s Ukrajinom.

- Vojska Makedonije neće učestvovati u održavanju ovogodišnje vojne vežbe Zajedničko rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 4 u organizaciji SAD i Nemačke, već će prema planu uzeti učešće u u vežbi Zajedničko rešenje 6 i Ukršteni mačevi 16, koji su takođe u organizaciji Evropskih snaga i SAD - ističu u Ministarstvu odbrane Makedonije, ali bez objašnjenja da li je to zbog trenutne političko-bezbednosne situacije u državi.

Na američkom poligonu u Hohenfelsu, u Nemačkoj, u toku je najveća godišnja vojna vežba NATO-a, na kojoj učestvuje 4.700 vojnika iz 13 zemalja članica Alijanse i tri partnerske zemlje (Srbija, Crna Gora i Moldavija).

Vežba je počela 18. maja i trajaće do 6. juna, a da bi simulacija vežbe za odbranu od Rusije bila što realnija, kao mete se koriste pravi ruski tenkovi i druga ruska vojna tehnika.

U sklopu vežbe je planirana i zajednička borba u uslovima protiv delovanja buntovnika, borba protiv improvizovanih eksplozivnih naprava i vežba zajedničkog dejstvovanja svih vrsta naoružanja koje poseduje NATO.

- Ovo je poruka Rusiji. Na Samitu NATO-a u Velsu 28 zemalja se saglasilo da je ruska okupacija Krima protivzakonita i da je u 21. veku neprihvatljivo da se silom menjaju granice. Kao Savez moramo da budemo sigurni da smo spremni da se zajednički borimo i suprotstavimo agresiji - izjavio je američki general Ben Hodžis najavljujući vojnu vežbu NATO-a.

Ovo je deo serije vežbi armije SAD. One se održavaju dva puta godišnje, a njima je predviđeno da se učesnici obuče da funkcionišu zajedno u multietničkim i integrisanim sredinama da budu fleksibilniji, agilniji i da mogu što bolje da deluju zajedno sa saveznicima i partnerima u regionu, navodi se u zvaničnom saopštenju Alijanse.

Zato je američka vojska u okviru dela operacije "Atlantic Resolve" (Atlantska odlučnost) planirala da razmesti 150 tenkova i druga oklopna vozila u više evropskih država radi pomoći protiv eventualne ruske agresije.
Pogledaj vesti o: Litvanija,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.