OTVORIO DUŠU Šef NATO snaga: Putin će nam doći glave

Izvor: Blic, 07.Jul.2015, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVORIO DUŠU Šef NATO snaga: Putin će nam doći glave

Svojevrsna pat-pozicija između Rusije i NATO koja traje već mesecima za generala Bridlava predstavlja poraz Alijanse.

Kada je američki sekretar odbrane Eš Karter nedavno objavio da će NATO povećati vojne kapacitete na istoku Evrope u cilju „sprečavanja ruskog uticaja“, mnogi protivnici Vladimira Putina zadovoljno su se osmehivali, smatrajući da Alijansa polako ali sigurno steže obruč i lomi otpor Rusije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Filip Bridlav, glavnokomandujući general NATO snaga u Evropi, ima potpuno suprotno mišljenje.

- Rusija je apsolutno superiorna na svojim granicama, i to je nepobitna činjenica. Sa sve većim dovlačenjem NATO vojske i artiljerije u Ukrajinu i na Baltik, stvara se opasnost od kontraefekta. Upravo se zbog toga mora insistirati na diplomatskom i mirnom rešenju konflikta - naveo je Bridlav.

Oni se pitaju

Bridlav se osvrnuo na sukob u istočnoj Ukrajini rekavši da su Rusi „lako rešili problem za jedan dan“. „Ukrajinska vojska nadirala je ka Donbasu i potiskivala proruske pobunjenike. Kada se činilo da će istok konačno biti zauzet, Rusija je poslala svoju vojsku i za 24 sata u potpunosti preokrenula situaciju“, jadao se Bridlav.

Uprkos tome, vrh NATO alijanse, kao i nekolicina istaknutih političara u američkom Kongresu i dalje insistiraju na povećanju vojne prisutnosti Severnoatlantskog pakta na vratima Ruske federacije.

- Realnost je takva da Rusija ima kapacitet da u potpunosti dominira čitavim Baltikom i Ukrajinom. Naravno, oni to neće raditi direktno, vojnom invazijom, već suptilnijim sredstvima: sajber-ratovanjem i medijskom propagandom. Ne zaboravite da u tim državama postoji veliki broj proruski orijentisanog stanovništva. Koliko god se trudio, NATO po pitanju promene svesti na Baltiku i u istočnoj Ukrajini ne može ništa. Tu je Putin u nedostižnoj prednosti - zaključio je Filip Bridlav.

Imajući u vidu da ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Rusiji nisu imale očekivani efekat, deluje da će rovovska diplomatska borba potrajati unedogled. Jer, o vojnom rešenju konflikta, srećom, niko i ne razmišlja.

Pecnuo i američki Kongres

General Bridlav takođe je pecnuo američki državni vrh, rekavši da je krajnje vreme da svi shvate da ekonomske sankcije neće zaustaviti Vladimira Putina, i insistirao na novoj strategiji. „Povećavanje ekonomskih sankcija i gomilanje vojske - to nije diplomatija“, rekao je Bridlav.bolno priznanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.