OŠTAR PROTEST TURSKE Ruski avioni u vazdušnom prostoru NATO!

Izvor: Blic, 05.Okt.2015, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OŠTAR PROTEST TURSKE Ruski avioni u vazdušnom prostoru NATO!

Ruski borbeni avion ušao je u vazdušni prostor Turske u subotu 3. oktobra. Turska je odmah poslala dva aviona tipa "F-16" kako bi presreli rusku letelicu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Tursko Ministarstvo pozvalo je na razgovor ruskog amabasadora kako bi uložilo protest zbog narušavanja vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju.

Turska je pozvala Rusiju da izbegne ponavljanje ovakve situacije ili će biti "odgovorna za svaki neželjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << incident koji može da se desi".

Turski ministar spoljnih poslova Feridun Sinirlioglu razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i partnerima iz NATO-a, dodaje se u saopštenju.

U jeku tihe konfrontacije u Siriji između Rusije i NATO alijanse na čelu sa SAD, ovaj incident dodatno je narušio odnose Istoka i Zapada, koji su na staklenim nogama od početka ruske vojne intervencije u Siriji.

Egipat je u kontaktu sa Rusijom povodom vazdušnih udara te zemlje na položaje terorističke grupe "Islamska država" u Siriji, izjavio je portparol egipatskog Ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abu Zeid.

Turska, kao članica NATO alijanse i saveznik SAD, ne gleda blagonaklono na to što je Rusija rešila da se uključi u sukobe u Siriji i obračuna se sa Islamskom državom.

Za to postoje dva razloga. Prvi je taj jer Turska generealno ne želi širenje ruske moći, a naročito ne pred svojim vratima. Drugo, ruska akcija u Siriji mogla bi da pomrsi račune turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, koji pod maskom borbe protiv ISIS-a vodi svoj lični rat protiv Kurda, koje smatra najvećim neprijateljima Turske.

U prilog tome ide i činjenica da su Turci do 20. septembra položaje Islamske države bombardovali svega tri puta, dok je protiv Kurda usmereno više od 300 napada.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.