Novi dokazi: General Đukić nije odgovoran

Izvor: Večernje novosti, 20.Feb.2017, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dokazi: General Đukić nije odgovoran

Milorad Ivošević, advokat nekadašnjeg oficira Vojske RS: Od Suda Bosne i Hercegovine tražiće se obnova postupka IMAMO dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 mm. Nove činjenice su utvrđene veštačenjima stručnjaka iz bivše Jugoslavije, kao i s prostora zemalja NATO-a. Ovo je, za "Novosti", rekao Milorad Ivošević, advokat generala Novaka Đukića, objašnjavajući da će u ponedeljak u Banjaluci, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << tačno u podne, na konferenciji za novinare predstaviti sve nove dokaze. Đukićeva odbrana dostaviće zahtev Sudu Bosne i Hercegovine za obnovu postupka u slučaju "Tuzlanska kapija". - Zahtev sudu zasnovali smo na relevantnim dokazima koji su nedvosmisleni i očiti. Nadamo se da će sud smoći snage da ih uvaži. Njima se dobija potpuno drugačija slika o tome šta se dogodilo - naglasio je Ivošević. General nekadašnje Vojske RS Novak Đukić osuđen je na 20 godina zatvora nakon što je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, u maju 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu. Đukić je pušten iz zatvora u februaru 2014, kada je Ustavni sud BiH zbog pogrešne primene zakona ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina. U junu 2014. njemu je smanjena kazna na 20 godina, a njegov branilac je obavestio sud da je Đukić na lečenju u Srbiji. Nekoliko meseci kasnije za njim je raspisana poternica jer se nije odazvao na izvršenje kazne. ZDRAVSTVENO STANjE BOSNA i Hercegovina je u oktobru 2015. godine Srbiji uputila zamolnicu za priznanje i izvršenje presude kako bi general Đukić kaznu izdržavao u Srbiji. Sednice Višeg suda u postupku povodom priznanja presude više puta su odlagane zbog Đukićevog lošeg zdravstvenog stanja.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbrana generala Đukića tražiće obnovu postupka

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2017

BEOGRAD - Odbrana generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića zatražiće od Suda BiH obnovu postupka u slučaju "Tuzlanska kapija" zbog novih dokaza do kojih je došla, najavio je njegov advokat Milorad Ivošević...Ivošević je istakao da odbrana posjeduje dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.