Nemački tenkovi (opet) nadomak Lenjingrada

Izvor: Vesti-online.com, 03.Maj.2016, 05:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački tenkovi (opet) nadomak Lenjingrada

Bivši državni sekretar Ministarstva odbrane Nemačke i dugogodišnji poslanik Bundestaga, Vili Vimer, piše za portal Kop - onlajn o planovima Berlina da podrži vojno prisustvo snaga NATO-a u blizini ruskih granica i pita se kako je moglo da dođe do toga da se zaborave važne istorijske pouke.

- Dok (neonacistička) NPD stoji pred Ustavnim sudom i mora da računa sa tim da bude zabranjena zbog užasne prošlosti, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bogatu podršku vlade te snage prošlosti se šalju u korumpiranu Ukrajinu, na granicu njenog ruskog suseda - piše Vimer.

Čini se da postoji jasna oportunistička linija po kojoj su užasi prošlosti relevantni samo u onoj meri koliko mogu da se upregnu u cilju sopstvene koristi, bez obzira na to šta drugi misle - posebno onda kada se radi o Rusiji.

- Novi zaključci NATO-a, ili ono što se sprema, ipak su jasna poruka koja se svesno poigrava jezivim slikama iz prošlosti: naši tenkovi ponovo stoje na 50 kilometara od Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga, grada koji je u Drugom svetskom ratu prepatio kao retko koji drugi - piše Vimer.

On podseća da je jedna stvar najcrnja antiruska propaganda koja već godinama dolazi sa Zapada, ali signali koje ovom napaćenom gradu upućuju sa Zapada slanjem tenkova na njegove gradske obode su nešto mnogo ozbiljnije.

- Obrazloženje za napredovanje trupa NATO-a (ka ruskim granicama) služi samo američkim interesima. U tu svrhu se nerazumno žrtvuju naši nemački vojnici - tvrdi Vili Vimer. On kaže da su SAD očigledno uvidele da za njihove interese ništa nije štetnije od međusobne saradnje nacija na teritoriji Evroazije.

- Napadom na Beograd (1999. godine), Amerika je ponovo donela rat Evropi, a sudeći po najnovijim potezima - pustiće da on dobije globalne razmere - kaže se u tekstu i dodaje da "Amerika nesputano igra poznate igrice iz hladnog rata koje su usmerene na to da protivnika - Rusiju - navedu na pogrešnu reakciju koja bi opravdala veliki udar".

- Nemačka vlada pruža ruku takvom ponašanju, dok naši navodni saveznici sa istoka Evrope konačno mogu, poduprti našim ekonomskim i američkim vojnim potencijalom, da konačno "pokažu Rusima mišiće".

Na kraju, Vili Vimer se pita kako je uopšte moguće da u Berlinu povlađuju ovakvim postupcima.

Vimer podseća na vašingtonski govor predsedničkog kandidata Donalda Trampa, u kojem je naveo da je za njega "Amerika na prvom mestu".

- Na to da kažu "Nemačka na prvom mestu", u Berlinu i ne pomišljaju, čak iako je izvesno da mi ovakve perverzne postupke kao nacija nećemo preživeti. Uskoro bi čovek za susrete kao što je bio ovaj u Hanoveru (Obama sa evropskim liderima) mogao da preporuči samo Obersalcberg ili Vučju jazbinu (Hitlerove kuće za odmor, a kasnije i rezervne rezidencije) - zaključuje Vili Vimer.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.