Nemačka sprema mobilizaciju da bi štitila NATO

Izvor: Vesti-online.com, 23.Avg.2016, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka sprema mobilizaciju da bi štitila NATO

Nemačka Vlada mogla bi ponovo da uvede regrutaciju širom zemlje u situacijama kada država treba da brani spoljne granice NATO, navodi se u dokumentu nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova "Koncept civilne odbrane".

Težište ovog dokumenta, o kome će u utorak raspravljati nemačka Vlada, jeste nemačko ispunjavanje obaveza radi odbrane spoljnih granica Alijanse.

- Brza i pouzdana isporuka pošte (pozivi za regrutaciju), posebno važna za Bundesver (Oružane >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << snage Nemačke), obezbeđena je u okviru Zakona o bezbednosti telekomunikacije i pošte - navodi se u dokumentu, prenosi DPA.

Regrutacija je suspendovana u Nemačkoj 2011. godine, nakon dugih debata u Vladi i društvu i posle tvrdnji aktivista i eksperata da više nije potrebno državi da zadrži stajaću vojsku iz vremena Hladnog rata da bi branila Evropu od, navodne, sovjetske pretnje.

U junu ove godine, nemački ministar odbrane Ursula fon der Lejen rekla je da regrutacija neće biti ponovo uvedena bez obzira na tenzije sa Rusijom i opasnost od terorizma.

Osim regrutacije, u dokumentu se spominju i obaveze civila i civilnih organizacija u smislu pomoći Bundesveru, odnosno organizacijama za regrutaciju i za infrastrukturu.

Neke funkcije podrške vojsci mogu se dodeliti civilnim kompanijama "kao što je limitirano obezbeđivanje liferovanja hrane vojnicima tokom operacija", navodi se u dokumentu.

Takođe, u kriznim vremenima, savezna Vlada može da osigura "raspoloživost prehrambenih proizvoda u vanrednim okolnostima" uvođenjem poreskih obaveza koje se odnose na uzgoj, obradu, distribuciju i prodaju prehrambenih proizvoda.

"Koncept civilne odbrane" prvi je dokument od Hladnog rata u kome nemačka Vlada razmatra takve mere.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.