Izvor: Vostok.rs, 18.Maj.2017, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na udaru NATO zločinaca Valjevo, Vranje, Preševo, Priština i Raška

Poginula jedna i ranjeno šest osoba u napadu na Valjevo

Na "Krušik" i danju

Pogođena Energana. Pričinjena šteta Zdravstvenom centru

VALjEVO - U utorak, u 12,42 sati, samo dva minuta posle oglašavanja vazdušne opasnosti, NATO avijacija je s nekoliko projektila po deseti put raketirala valjevski "Krušik". Najpre su se čule dve snažne detonacije, a potom još jedna. Prema prvim podacima, pogođena je Energana, a po izveštajima lokalnih elektronskih medija projektili su završili i u dvorištima Radisava Simeunovića, Mileta Krunića i Slobodana Đurovića iz Donje Grabovice.



Povređene su tri osobe, od kojih je jedna odmah operisana u valjevskoj bolnici. Ranjeni su, u vreme napada, bili u naselju "Kolubara 2", van "Krušikovog" kruga a povrede su, najverovatnije, zadobili od gelera koji su leteli na sve strane.

Prema nezvaničnim informacijama, troje je povređeno i među Simeunovićima i Krunićima, kad su rakete pale u njihova dvorišta, a Milka Krunić (70) je poginula.



Prema rečima dr Miroslava Srećkovića, direktora Zdravstvenog centra u Valjevu, pričinjena je šteta i bolnici, a onesposobljena su i dva rendgen aparata.

Okružni štab civilne zaštite u Valjevu saopštio je da je zabranjeno korišćenje automobila i drugih prevoznih sredstava u vreme vazdušne opasnosti, sem onih specijalne namene.



Sravnjeno domaćinstvo

Domaćinstvo Milete Krunića u Jasenici sravnjeno je sa zemljom. Poginula je njegova supruga Milka (70), a sin Miroljub (33) teže povređen. Teže su povređeni i Slavko Simić (1949), Vladimir Milutinović (1977), Draga Krunić (1952) i Jovanka Vujić (1936), a lakše Milica Maksimović (1928), Zlatija Đorđević (1957), Darko Krstić (1978), Miodrag Tufegdžić (1963), Petar Ninić (1927), Veselinka Simić (1929) i Milena Ilić (1952)

Tri projektila ispaljena su na zaselak Šaševo kod Biljanovca u dolini Ibra gde je meta, najverovatnije, bio most na Ibru. Projektili su završili na okolnim ledinama. Prilikom raketiranja mosta preko Brvenice, na kojem je bilo pešaka i vozila, jedna osoba lakše je povređena. Žrtava nema.
Velika šteta na civilnim objektima

Na udaru Vranje i Preševo

VRANjE, PREŠEVO - NATO avijacija u ponedeljak je, u 23,05 sati, s tri projektila gađala južni deo Vranja. Žrtava i povređenih nema.

Na zgradama fabrike cigareta "DIV", štamparije "Nova Jugoslavija", autobuske stanice "Jedinstvo" i velikom broju stambenih zgrada u ulicama Proleterskih brigada, Kolubarskoj i Viktora Bubnja, pričinjena je znatna materijalna šteta.

Od ponoći do dva sata ujutro, avioni NATO dejstvovali su s nekoliko projektila na širem području Preševa. Gađani su civilni ciljevi i pričinjena ogromna materijalna šteta.

Pedeset raketa po Kosmetu

PRIŠTINA - Avijacija NATO u noći između ponedeljka i utorka je gađala civilne ciljeve na Kosmetu. Prema podacima Pokrajinskog centra za obaveštavanje, u tim napadima nije bilo žrtava i povređenih.

Na meti NATO aviona bila su sela u opštini Srbica u dreničkoj oblasti pokrajine. Sa po dva projektila gađana su sela Donje Obrinje i Likovac, u kojima isključivo žive Albanci. Rejon Prizrena bio je na meti od 19 do 19,58 sati. U blizini sela Žur nastanjenog albanskim stanovništvom, NATO avioni ispalili su četiri projektila. Na putu Prizren - Žur raketirana je privatna benzinska pumpa "Batalaj", a gađan je i most kod sela Vlašnje. Oko 21 sat s jednim projektilom gađano je šire područje opštine Đakovica.

Avijacija NATO u ponedeljak je gađala i okolinu Peći, a oko 23,15 sati s tri projektila gađano je šire, južno područje opštine Priština. Agresor je prekjuče, s oko 50 projektila, gađao isključivo civilne ciljeve na Kosovu i Metohiji.



Granatirani mostovi na Brvenici i Ibru

RAŠKA - Dolina Ibra bila je u noći između ponedeljka i utorka na meti NATO avijacije. U ranim večernjim satima najpre je gađan vrh Gobelja na Kopaoniku, na koji su ispaljena četiri projektila, a potom su se avioni NATO gađali most preko reke Brvenice, na putu Raška - Kraljevo, koji je srušen s četiri projektila. Ovaj most gađan je po četvrti put i potpuno je onesposobljen za saobraćaj.


Opasne materije odlaze u Dunav

Deo toksičnih materija zadržava se u zemlji. Vinil-hlorid monomer lebdeo nad gradom

PANČEVO - Ovih dana je poslovodni tim pančevačke "Petrohemije" uputio na adrese republičkog Ministarstva zaštite životne sredine i drugih nadležnih državnih organa izveštaj - elaborat o prošlomesečnim posledicama bombardovanja (15. i 18. aprila) postrojenja ove firme od strane NATO avijacije.

Iz pogođenih i oštećenih rezervoara Fabrike hlor-alkalne elektrolize kapaciteta 600 tona, navode petrohemičari, u atmosferu je izašlo 20 tona tečnog hlora, a iz drugog oštećenog rezervoara ove fabrike, sa 6.000 tona lužine, u vode Dunava je otišlo 3.000 tona ove hemikalije. Pored toga, piše u izveštaju, iz ove fabrike, čija je proizvodnja zasnovana na tehnologiji tzv. živinih ćelija u kojima se u trenutku bombardovanja nalazilo 100 tona žive, velike količine ove veoma opasne materije iscurile su u okolno zemljište i Dunav.

Iz raketiranih rezervoara Fabrike vinil-hlorid monomera, navodi se dalje, u Dunav je isteklo oko 1.400 tona etilendihlorida i 800 tona 33-postotne hlorovodonične kiseline. Kada je reč o razaranju ove fabrike valja se podsetiti da je, pre odlaska u nebeska prostranstva, oblak vinil-hlorid monomera, kancerogene materije bez boje i posebnog mirisa, lebdeo nad gradom i širom okolinom više sati. Sedam sati posle bombardovanja, u 8 sati ujutro, aparati ovdašnjeg Zavoda za zaštitu zdravlja na jednom od deset mernih mesta u gradu, udaljenom od "Petrohemije" samo tri-četiri kilometra, registrovali su enormnu koncentraciju ovog otrovnog gasa. Bila je čak 10.600 puta veća od tzv. tehnološki dozvoljene granične vrednosti.

Korištena i arhiva Glasa javnosti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

NATO agresor ponovo gađao civilne ciljeve

Izvor: Vostok.rs, 19.Maj.2017, 21:10

Civili ponovo na meti. . BUJANOVAC - Avijacija NATO gađala je u sredu sa 16 projektila jugoistočni deo opštine Bujanovac, na jugu Srbije. Napad na područje Bujanovca trajao je od 9.20 do 10.17 sati, javili su beogradski mediji.. . Detonacije su se čule i u Vranju, udaljenom oko 30 kilomatera...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.