Izvor: Nezavisne Novine, 20.Okt.2016, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO zabrinut zbog ruskih brodova u Sredozemnom moru

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost da bi ruski vojni brodovi u Sredozemnom moru mogli da budu upotrijebljeni za vojne udare u Siriji.

Time bi se, kako je naveo, pogoršala situacija u kojoj se nalaze civili u to zemlji.

Stoltenberg je rekao da je i ranije ruska mornarica koristila sličnu rutu, ali da sada postoji "zabrinutost da bi grupa nosača aviona mogla da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << upotrijebljena za doprinos vojnim operacijama iznad Sirije", kao i da se "koristi za povećanje broja napada na Alep".

On je naveo da će mornarica NATO-a nadgledati ruske brodove "na odgovoran i odmeren način".

Velika Britanija je u međuvremenu rasporedila vojne brodove da nadgledaju ruske nosače aviona u Sjevernom moru i kanalu Lamanš. Nosač aviona "Admiral Kuznjecov" i drugi ruski brodovi kreću se ka jugu iz pravca Norveškog mora prema Sjevernom moru, a nadzire ga britanski raketni razarač "Dankan", koji je stigao iz Portsmuta.

Britanska mornarica redovno prati kretanje brodova, a ruske nosače aviona nadziraće uz podršku vazdušnih snaga. Agencija AP podsjeća da je prekid vatre koji je najavila Rusija stupio na snagu u Alepu, u cilju dostave humanitarne pomoći i odlaska civila i pobunjenika iz tog grada.

"Humanitarno primirje u sirijskom gradu Alepu, koje je u četvrtak ujutro stupilo na snagu, biće produženo za još 24 časa kako bi pobunjenici mogli da napuste opkoljene četvrti, a civili bili bezbjedno evakuisani", izjavio je ranije ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.