NATO vodi hibridni rat, kao u YU

Izvor: B92, 06.Mar.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NATO vodi hibridni rat, kao u YU"

NATO ima dugu istoriju "hibridnih operacija", izjavio je stalni predstavnik Rusije u NATO-u Aleksandar Gruško, navodeći kao primer bivšu Jugoslaviju.

"Svaka država ili organizacija može da uči iz iskustva Alijanse", rekao je Gruško povodom čestih optužbi da Rusija vodi neku vrstu "hibridnog rata" u Ukrajini koristeći metode koje nisu vojne prirode, prenela je ruska agencije Tas.

"Bili smo svedoci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrlo dobro poznatih znakova vojnih ucena, tajnih intervencija, snabdevanja oružjem i odbrambenim sistemima, diplomatskog licemerja, manipulacije masovnim medijima i eksplicitnog širenja dezinformacija u bivšoj Jugoslaviji i Libiji 2011", izjavio je Gruško.

Zvaničnici NATO-a obično koriste upravo ova sredstva hibridnog rata kada optužuju Rusiju da kreira novu vrstu vojne operacije i sprovodi je u Ukrajini, navodi ruska agencija.

Zamenik generalnog sekretara NATO-a i bivši američki amabasador u Rusiji Aleksandar Veršbou izjavio je u četvrtak na konferenciji o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU u Letoniji da je Rusija za vreme Vladimira Putina razvila "novi oblik hibridnog ratovanja".

Veršbou je rekao da je cilj ruskog predsednika da pretvori Ukrajinu u propalu državu i suzbije i diskredituje alternativne glasove u Rusiji, kako bi sprečio ruski "Majdan".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.