NATO ulazi u bitku protiv terorista ID

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2017, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO ulazi u bitku protiv terorista ID

Vođe NATO-a odlučili su danas u Briselu da se Atlantski savez uključi u zapadnu vojnu koaliciju koja se bori protiv ekstremista Islamske države Iraka i Sirije, kao i da sve članice povećaju izdvajanja u budžet NATO-a, saopštio je generalni sekretar te organizacije Jens Stoltenberg.

On je dodao da to ne znači da će NATO, čije mnoge članice pojedinačno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << već učestvuju u koaliciji za razbijanje Islamske države, kao organizacija neposredno borbeno učestvovati u slamanju islamskih terorista, već prevashodno dati znatno veću vazdušnu i obaveštajnu podršku tim naporima.

Stoltenberg je objasnio da to znači da će NATO moći da učestvuje u donošenju političkih odluka, uključujući obuku i jačanje borbenih kapaciteta zapadne koalicije.

Vođe NATO su na samitu u Briselu odlučili da uspostave i posebnu obaveštajnu ćeliju za skupljanje informacija o delovanju terorista, "čime će se poboljšati podela informacija među saveznicima, pored ostalog i kad su u pitanju inostrani borci" u redovima Islamske države i u zemljama NATO-a, dodao je Stoltenberg.

S jasnom namerom da se bar delom udovolji zahtevima nove američke vlade predsednika Donalda Trampa da svi saveznici, a ne samo SAD, izdvajaju mnogo više za podmirivanje troškova NATO-a, lideri Atlantskog saveza su odlučili da utvrde nacionalne planove za ulaganje u odbrambene potrebe kada je rečo novcu, kapacitetima i doprinosima zajedničkim akcijama.

Čelnik Atlantskog saveza je naveo i da je na susretu na vrhu NATO-a potvrđena politika "dvojakog pristupa" kad je reč o, kako je rekao, "sve prodornijoj politici Rusije", a to znači da će NATO veoma osnažiti svoju moć odvraćanja i ujedno težiti dijalogu s Moskvom.

Jer NATO, objasnio je on, ne želi nikakve sukobe, već da učini sve da se sukobi preduprede, i predoćio da NATO želi da se ukrajinska kriza reši sprovođenjem Sporazuma iz Minska, čiji su potpisnici Rusija, Ukrajina i pobunjenici na istoku Ukrajine.

Na pitanje novinara kako su saveznici u NATO-u sagledali odnose s Moskvom, imajući u vidu da su čelnici Evropske unije danas posle razgovora s Trampom stavili do znanja da tu postoje vidljive razlike, Stoltenberg je pružio uveravanja da je "jedinstvo saveznika u politici prema Rusiji jače nego ikada poslednjih godina".
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO ulazi u bitku protiv terorista Islamske države

Izvor: Blic, 26.Maj.2017

- Vođe NATO-a odlučili su danas u Briselu da se Atlantski savez uključi u zapadnu vojnu koaliciju koja se bori protiv ekstremista Islamske države Iraka i Sirije, kao i da sve članice povećaju izdvajanja u budžet NATO-a - saopštio je večeras generalni sekretar ove vojno-političke organizacije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.