Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2016, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO traži vojni šengen da ubrza premeštanje trupa po Evropi

Komandant vojske SAD za Evropu, general Ben Hodžis saopštio je u Varšavi da je NATO skratio vreme da savezničke trupe priteknu u slučaju potrebe Poljskoj, ali da je potrebno da se napravi i svojevrsni šengenski prostor za vojnike, "jer se zbog birokratije po Evropi čak i izbeglice premeštaju brže od vojnika".

"Vreme reakcije moglo bi još da se skrati kada bi uspeli da poboljšamo procedure kretanja vojnika po Evropi. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Danas se od njih brže kreću izbeglice. Mora da se stvori nešto kao šengenski prostor za vojsku", kazao je sinoć general Hodžis na konferenciji američke organizacije Džerman mašal fond i američke ambasade u Poljskoj.

General je kao primer procedura koje bi trebalo da se osetno uproste naveo zahteve nemačkih vlasti da dobije unapred imena svih vozača koji će učestvovati u konvojima kada se premeštaju snage NATO.

"Koliko pre nekoliko godina za slanje vojne pomoći Poljskoj bilo je potrebno 30 dana", podsetio je američki general i kazao da bi sada zahvaljujući ubrzanom procesu odlučivanja u NATO saveznici pritekli u pomoć Poljskoj u roku od pet dana ukoliko bi joj pretila agresija sa istoka.

General Hodžis kazao je da se planovi angažovanja vojske SAD u jačanju istočnog krila NATO neće menjati, bez obzira na to ko nakon Baraka Obame stane na čelu SAD.

"Te planove u Kongresu podržavaju kako republikanci tako i demokrate", rekao je Hodžis, javljaju poljski mediji.

U skladu sa odlukama samita NATO, 8. i 9. jula u Varšavi, SAD će u Poljskoj do kraja aprila razmestiti bataljon od 800 vojnika, uz dodatne manje britanske i rumunske jedinice.

Trupe će biti razmeštene kraj mesta Suvalki na severoistoku Poljske, kritične tačke u kojoj bi u slučaju napada Rusija mogla da odseče baltičke zemlje od saveznika u NATO.

Već u januaru i februaru na teritoriju Poljske SAD će prebaciti jednu oklopnu brigadu od 3.000 vojnika sa 450 vozila, među njima i tenkovima, čija glavnina će u Poljskoj ostati devet meseci.

Manje jedinice iz te brigade će putovati na vojne manevre u Rumuniji i baltičkim zemljama, precizira poljski dnevnik Žečpospolita.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.