NATO traži da Rusija prekine vazdušne operacije

Izvor: RTS, 06.Okt.2015, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO traži da Rusija prekine vazdušne operacije

Savet NATO-a je zatražio od Rusije da prestane sa vazdušnim udarima u Siriji i da hitno zaustavi uletanje ruskih aviona u turski vazdušni prostor, uz konstataciju da je reč o opasnom i neodgovornom ponašanju.
Ambasadori zemalja članica NATO-a, koji su na poziv generalnog sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jensa Stoltenberga u Briselu održali vanredni sastanak, zatražili su da rusko ratno vazduhoplovstvo obustavi bombardovanje sirijskih gradova Homs, Hama i Idlib, u kojima su stradali civili i pripadnici sirijske opozicije, a ne teroristi iz Islamske države, prenosi Tanjug.
"Pozivamo Rusiju da odmah obustavi te napade i da se usredsredi na borbu protiv ID i pronalaženje rešenja za konflikt kroz mirnu tranziciju", saopštio je Savet NATO-a.
Ambasadori su upozorili da su nedavni incidenti u turskom vazdušnom prostoru podigli tenzije na "novi, još opasniji nivo" i zatražili da se upadi ruskih borbenih aviona u Tursku hitno zaustave.
Istakli su da su ruski avioni tipa "suhoj" proteklih dana u dva navrata ušli u turski vazdušni prostor, ne obazirući se na jasna, pravovremena i ponovljena upozorenja i da su taj prostor napustili tek kada su ih presreli turski lovci.
Savet Severnoatlantskog pakta je podsetio Rusiju da je vazdušni prostor Turske istovremeno vazdušni prostor NATO-a i ocenio da je takvo ponašanje Moskve "ekstremno opasno i neodgovorno".
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.