NATO obučava ukrajinske vojnike

Izvor: B92, 31.Mar.2015, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO obučava ukrajinske vojnike

Poljska će ove godine obezbediti obuku za oko 50 ukrajinskih vojnih instruktora, saopštilo je poljsko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinci će biti obučavani u Poljskoj u junu, septembru i oktobru, navelo je Minsitarstvo.

Oni su saopštili da su i druge zemlje članice NATO obezbedile slične programe obuke, preneo je Rojters.

Početkom godine Velika Britanija je saopštila da će poslati u Ukrajinu 75 pripadnika svoje vojske da bi pomogla Ukrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u obuci njenih vojnika.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov izjavio je juče da će nekoliko stotina američkih padobranaca obučavati od 20. aprila ukrajinske snage koje se bore protiv proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

U vojnu zonu Javoriv, koja se nalazi u zapadnom regionu Lviv, blizu poljske granice koji kontroliše vlada, 20. aprila stići će 290 američkih padobranaca, objavio je Avakov na Fejsbuku.

Vojnici iz 173. američke vazduhoplovne brigade, čija je baza u Italiji, obučavaće oko 900 vojnika iz Ukrajinske nacionalne garde u tri serije obuka, od kojih će svaka trajati osam sedmica, a posle toga će uslediti združene ratne igre.

U sastavu Ukrajinske nacionalne garde nalaze se rezervisti i ona je formirana 2014. godine kako bi dobrovoljci i paravojne formacije bili stavljeni pod kontrolu vlade posle protesta na Majdanu u kojima je srušena s vlasti proruska vlada Viktora Janukoviča, što je ižavalo sukob između snaga lojalnih Kijevu i snaga lojalnih Moskvi.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poljaci će obučavati ukrajinske vojne instruktore

Izvor: Blic, 31.Mar.2015

Poljska će ove godine obezbediti obuku za oko 50 ukrajinskih vojnih instruktora koji će imati tečajeve u junu, septembru i oktobru, objavilo je Minsitarstvo odbrane...Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov izjavio je juče da će nekoliko stotina američkih padobranaca obučavati od...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.