NATO o bombardovanju Srbije

Izvor: Beta, 13.Apr.2014, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO o bombardovanju Srbije

BRISEL, 12. aprila 2014. (Beta) - NATO je odbacio kritike Rusije da su vojna intervencija Atlantskog saveza i bombardovanje Srbije 1999, a potom jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, bili presedan koji je potpuno opravdao rusko prisajedinjenje Krima.

U saopštenju objavljenom na internet stranici, NATO tumači da je "proces koji je doveo do proglašenja nezavisnosti Kosova trajao više godina i bio deo širokog procesa >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << koji su vodili Ujedinjene nacije i Kontakt grupa, u kojoj je bila i Rusija".

Atlantski savez dodaje da je bombardovanje Srbije, odnosno "Operacija savezničkih NATO snaga pokrenuta uprkos tome da nije dobijena dozvola Saveta bezbednosti UN da bi se sprečilo trajno kršenje ljudskih prava širokih razmera i ubijanje civila".

A posle bombardovanja Srbije, kaže se u saopštenju, je postavljena NATO vodjena misija Kfor na Kosovu, u koju je bila uključena i Rusija, a koja je tamo bila pod mandatom rezolucije 1244 SBUN.

"To je dovelo do skoro deset godina diplomatskih napora, pod autoritetom UN, s ciljem da se nadje političko rešenje za konačni status Kosova, kako je to predvidjeno rezolucijom 1244 SBUN", dodaje NATO.

A, prema objašnjenju NATO, "Savet bezbednosti UN je u više navrata etničko čišćenje na Kosovu i brojne izbeglice označio kao pretnju medjunarodnom miru i bezbednosti".

"Kosovska operacija je vodjena posle duge rasprave cele medjunarodne zajednice", navodi NATO i dodaje da je "na Krimu, gde nije bilo znaka krize niti pokušaja da se pregovorima dodje do rešenja, Rusija zaobišla celu medjunarodnu zajednicu, uključujući UN, i jednostavno zauzela deo teritorije druge zemlje".

U saopštenju NATO se opovrgava i stav Moskve da je prisajedinjenje Krima Rusiji opravdano i kad se uporedi mišljenje Medjunarodnog suda pravde da sam čin proglašenja nezavisnosti u Prištini nije bio suprotan medjunarodnom pravu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

NATO objasnio zašto Krim nije kao Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2014

NATO je odbacio kritike Rusije da su vojna intervencija Atlantskog saveza i bombardovanje Srbije 1999, a potom jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, bili presedan koji je potpuno opravdao rusko prisajedinjenje Krima. ..Za ruski narod na Krimu ne važe ista pravila kao za Abance na Kosovu.. ..NATO...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.