NATO nišani Srpsku

Izvor: Vesti-online.com, 30.Sep.2016, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO nišani Srpsku

U Bosni se ne smiruje, a u zveckanje oružjem priključili su se i Eurofor i NATO.

Eurofor je za petak planirao početak petodnevne vojne vežbe Brzi odgovor 2016, i to na poligonu na Manjači, udaljenom svega 25 kilometara od Banjaluke.

U ovoj taktičkoj vežbi zajedno sa pripadnicima oružanih snaga BiH, učestvovaće vojnici Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Portugala i Severne Irske.Istovremeno, Savet ministara odobrio je da BiH od 10. do 16. septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << naredne godine bude domaćin NATO vežbe Bosna i Hercegovina 2017. Kako je saopšteno, vežba će biti izvedena na širem području Tuzlanskog kantona, a na inicijativu NATO.

Iako se u objašnjenju navodi da su ciljevi vežbe provera kapaciteta i planova pomoći i podrške Oružanih snaga BiH civilnim strukturama u otklanjanju posledica nesreće i organizaciji prijema međunarodne pomoći, sagovornici "Vesti" kažu da oba događaja nisu nimalo slučajna, već su u direktnoj vezi sa pogoršanom političkom situacijom u Bosni.

Stručnjak iz oblasti borbe protiv terorizma Dževad Galijašević ide i korak dalje, pa tvrdi da je reč o očiglednom pokušaju zastrašivanja RS koje može da ima nesagledive posledice.

On ukazuje da je prilikom poslednje vojno-policijske vežbe u Srbiji, u Federaciji odmah izvedena slična usmerena isključivo na RS i Srbiju. Tako su i ove dve vežbe u organizaciji Eurofora i NATO zapravo samo odgovor na referendum u Srpskoj. Stoga Galijašević smatra da je reč o pretnji i novom pritisku na RS.

- Iza obe planirane vežbe stoji Amerika. Ona povlači sve konce i u Euroforu i u NATO sa dugoročnim ciljem koji ima za osnovu ne samo da se preti RS i Srbiji. Već je krajnji cilj da se dovede do raspada oružanih snaga BiH. Ukoliko se nastavi sa ovakvim pritiscima, posebno vezano za najavljene tužbe i moguće represalije prema svima koji su glasali na referendumu, pitanje je do kada će Srbi u toj vojsci trpeti i kada će preseći i reći "dosta nam je ovog, izlazimo". I Amerika i Bošnjaci se igraju vatrom - naglašava Galijašević.

General Radovan Radinović tvrdi da ne treba u svemu videti zaveru, te da ukoliko su obe ove vežbe ranije bile planirane, onda im se nema šta prigovoriti.

- Ipak, potrebno je smirivati tenzije i ne dozvoliti da se događaji otmu kontroli. Stoga mislim da su Eurofor i NATO odabrali pogrešan trenutak. Te vežbe su bez sumnje mogle da sačekaju da se političke strasti smire - naglašava Radinović.

Narodni poslanik i vojni analitičar Miroslav Lazanski ocenjuje da je vežba Eurofor vrsta psihološkog pritiska na Dodika, pogotovo kada se uzme u obzir naziv Brzi odgovor 2016.

- Bilo bi avanturistički da te snage pokušaju nešto protiv vlasti u RS. Bilo koji pokret van Manjače bio bi primećen, a videli smo na primeru puča u Turskoj koliko znači kada se narod nađe na ulicama ispred tenkova - upozorava Lazanski.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.