NATO likuje nad sopstvenim greškama

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2015, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO likuje nad sopstvenim greškama

30.11.2015. -

 

Obaranje ruskog aviona u vazdušnom prostoru Sirije pokrenulo je lavinu političkih događaja na svetskoj sceni. Turska ostaje pri svome stavu i ne želi da se izvini Rusiji, a Rusija s druge strane poteže ka veoma radikalnim potezima te postepeno uvodi sankcije Turskoj u svim segmentima. O obaranju ruskog aviona razgovarali smo sa vojno-političkim analitičarom pukovnikom Gostimirom Popovićem.

Veoma su oskudni podaci obaranja ruskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << aviona od strane NATO-a i Turske, dok je Rusija sa svoje strane predstavila sve činjenice i dokaze. O čemu se ovde zapravo radi?

- Obaranje ruskog aviona u vazdušnom prostoru Sirije gde je leteo legitimno, i po službenom pozivu organa Sirije, predstavlja vrlo ozbiljan događaj koji će tek da ostavi veoma velike posledice po savremene globalne odnose, a možda i za budućnost. Postoji nekoliko stvari koje su tu veoma značajne. Prva od njih je ta, da je u startu iznesena neistina – da je avion leteo u vazdušnom prostoru Turske, što nije tačno. Druga stvar je sam slučaj obaranja aviona, a gde je izneseno nekoliko vrlo velikih neistina kada je u pitanju dejstvo u vazdušnom prostoru, pogotovo ubojitim sredstvima vazduh-vazduh. Treća stvar je da se na svaki način pokušava zamagliti situacija oko ovog događaja i da se pokušava skrenuti na neki drugi kolosek, te da se pokušava smanjiti uloga Rusije u njenoj aktivnosti na poziv legitimnih vlasti Sirije.

Kada gpovorimo o mestu i lokaciji gde se je našao avion, jasno je utvrđeno da se nalazio u vazdušnom prostoru Sirije u legalnoj misiji.

Neposredno posle njegovog obaranja bilo je priče u smislu da se svetska javnost zaobiđe i da joj se podvale famozne opomene pilota aviona. Te opomene nemaju baš nikakav značaj jer je suština da je dejstvo lovačke avijacije definisano na celoj planeti, tako da može da se desi samo onda kada se sa najvišeg mesta naredi otvaranje vatre. Pre stiskanja dugmeta za lansiranje, jednostavno se moralo dobiti odobrenje sa najvišeg nivoa komandovanja, ako je u krajnjoj liniji i bio turski avion. O tome niko ne govori. Samo dve tačke postoje odakle je moglo doći takvo naređenje, a to je Generalštab turske armije i predsednik Turske, odnosno da su to uradili u koordinaciji i da je jedan od njih naredio takvu aktivnost.  Pošto to nije potvrđeno, ostaje mnogo toga za analizu – čiji je to bio avion? Da li je to bio avion turskog vazduhoplovstva ili neki od NATO-američkih aviona u bazi Indžirlik, ili neki od NATO aviona koji su tu patrolirali. To još ne znamo. Znamo samo da se desio taj događaj i da ostavlja vrlo ozbiljne posledice.

Vrlo je indikativno saopštenje SAD neposredno posle događaja da oni nemaju s tim ništa, a što u prevodu znači da sigurno imaju i da se sigurno nešto dešavalo i s njihove strane. Uporno se pokušavalo govoriti o četiri kilometra vazdušnog prostora Turske, a to nigde na ovoj planeti nije razlog da se dejstvuje lovačkom avijacijom i da se obara avion koji je čak toliko i ušao. Ispostavilo se da avion uopšte nije bio u vazdušnom prostoru Turske što znači da je najveći gubitnik ovog događaja upravo Turska.

Neko pokušava iz SAD i NATO da poremeti odnose Turske i Rusije, da ih vrati u neke hladno-ratovske ili vruće-ratovske okvire i da na taj način Turskoj da vruć krompir u ruku koji ona jednostavno ne zna kako da drži. Činjenica je da se Turska oficijelno nije snašla u ovoj situaciji, a što znači da njen vrh nije imao kompletne informacije. Činjenica je i da ovi iz NATO saveza pokušavaju sve to da zamagle. U tom pravcu Rusija vuče vrlo jasne poteze i jasno je da će ona do kraja pokazati šta je ko uradio i jasno je ko će i kakve posledice imati. U tom pravcu je ministar spoljnih poslova RF pokrenuo nekoliko ofanzivno-diplomatskih akcija, a predsenik je naravno naredio praćnje bombardera, lovačkom avijacijom. 

Prema svim stručnim procenama piloti „suhoja“ nisu uopšte očekivali da bi neko mogao iz vazduha da puca na njih. Oni su očekivali dejstva sa zemlje i zato su leteli na 6.000 metara. Očekivali su neke druge vrste ometanja, ali dejstvo lovačke avijacije nisu, a što je neko veoma brižljivo planirao te je pokušao da misiju Rusije u Siriji dovede u pitanje. Naravno, u tome nisu uspeli i svi dalji događaji će govoriti o tome da je najveći gubitnik u svemu ovome Turska, a da je dobitnik, i da će u narednom periodu imati još snažnije aktivnosti – Rusija.

NATO likuje nad obaranjem ruskog aviona. Stoltenberg je izjavio da podržava njihovog partnera-saveznika Tursku te da podržavaju stav Turske u obaranju ruskog aviona. S druge strane u Siriji imamo „zajedničku“ vojnu operaciju NATO-a i Rusije u borbi protiv ID. Zašto je to trebalo Turskoj ili NATO-u, ako već zajedno dejstvuju protiv ID?Poznato je da je napravljen i sporazum o izbegavanju sličnih situacija između NATO-a i Rusije.

- NATO savez pod vođstvom SAD do sada nije ispoštovao nijedan sporazum koji je napravio daleke 1949. godine do danas. Tako nije ispoštovao ni ovaj koji je napravljen u delu dejstvovanja prema ID. U tom smislu treba i posmatrati likovanja određenih funkcionera u NATO savezu koji su brikovani od strane Pentagona i Cije. Njima je cilj bio da u potpunosti odvoje Tursku od Rusije, da Turskoj stave do znanja da su oni nešto radili i da ih na taj način uvek imaju u šaci, te da se ovaj događaj posmatra na način da su oni kao nešto uradili. Kada govorimo o aktivnostima NATO-a, na zahtev Turske odmah je sazvan sastanak NATO-a. Međutim, sastanak je bio „pod devet katanaca“ i niko ne sme da kaže šta se tamo stvarno dešavalo i šta je sve Turska iznela. Oni obično daju detaljna saopštenja, ali u ovom slučaju nisu dali. Ključni zaključak je da se nešto „iza brda valjalo“ i da je to brižljivo planirana operacija, te da se očekivalo da će dobiti mnogo veću podršku u svetu i da će na taj način pokazati neku vrstu svojih mišića, a što takođe nisu uradili. NATO je jednostavno pucao sam sebi u nogu, a ta noga je Turska.

Vanja Savićević,

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

 
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija predstavila NATO-u dokaze o planiranom obaranju Su-24

Izvor: Vesti-online.com, 01.Dec.2015, 10:11

Stalni predstavnik Rusije pri NATO Aleksandar Gruško predstavio je informaciju koja pokazuje da je napad Turske na bombarder Su-24 bio isplaniran...Gruško se sastao sa zamenikom generalnog sekretara Alijanse Aleksandrom Veršbou oko incidenta sa bombarderom Su-24...- Predstavio sam mu svu informaciju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.