NATO hoće bazu blizu ruske granice?

Izvor: B92, 25.Jul.2014, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO hoće bazu blizu ruske granice?

London -- Britanski Tajms piše da je glavnokomandujući NATO-a u Evropi predložio formiranje baze na istoku, bliže ruskoj granici, kako bi brže odgovorili pretnjama Rusije

Glavnokomandujući Združenih snaga NATO u Evropi Filip Bridlav predložio je Alijansi opremanje jedne baze na istoku Evrope bliže ruskoj granici kako bi "brže odgovorila na svaku pretnju od strane Rusije", piše danas britanski "Tajms".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Bridlav planira da preporuči pripremu zaliha - oružja, municije i pakovanja sa obrocima, za slučaj iznenadnog raspoređivanja hiljada vojnika NATO-a u slučaju krize, navodi list.

Komanda razmatra različite varijante za tu bazu snaga za brzo reagovanje, ali je favorit poljska luka na obali Baltičkog mora Šćećin.

Kako prenose ruski elektronski mediji, Bridlav je takođe rekao da Severnoatlantski savez treba da uloži više napora radi pružanja garancija Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji, za šta je potrebno preneti neophodne resurse na istok.

Itar-Tass prenosi da se očekuje da će se "pitanje formiranja najveće baze NATO-a u istočnoj Evropi razmatrati na predstojećem godišnjem samitu Alijanse", koji će biti održan u Velsu u Velikoj Britaniji“ u septembru.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NATO hoće bazu blizu ruske granice?

Izvor: Akter, 25.Jul.2014

Britanski Tajms piše da je glavnokomandujući NATO-a u Evropi predložio formiranje baze na istoku, bliže ruskoj granici, kako bi brže odgovorili pretnjama Rusije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.