NATO da preispita odnose sa Rusijom

Izvor: Akter, 02.Avg.2014, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NATO da preispita odnose sa Rusijom"

NATO mora preispitati dugoročne odnose sa Rusijom i ojačati kapacitete da brzo odgovori na svaku pretnju, izjavio je danas britanski premijer Dejvid Kameron

NATO treba da održi "snažno" prisustvo odbrambenih snaga u istočnoj Evropi, napisao je Kameron u pismu upućenom generalnom sekretaru NATO Andersu fog Rasmusenu i liderima zemalja članica NATO, navodi AFP.

Šest nedelja pre nego što će Velika >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Britanija biti domaćin samita NATO u Njuportu, u južnom Velsu, Kameron je rekao da na tom sastanku želi da se dogovori o strožoj politici prema Moskvi, čime bi se poslala poruka da se članice NATO ne mogu zaplašiti.

"U 2014. svet je nepredvidljiviji nego ikada i mi se sastajemo u još jednom ključnom trenutku u istoriji ovog vojnog saveza. Naša borbena misija u Avganistanu se završava. Na istoku, Rusija je pogazila pravila nezakonitom aneksijom Krima i agresivnom destabilizacijom Ukrajine", istakao je Kameron.

"Na jugu se luk nestabilnosti širi od severne Afrike i Sahela do Sirije, Iraka i šireg područja Bliskog istoka. Zato moramo iskoristiti samit da se dogovorimo kako NATO treba da se prilagodi za odgovor na takve pretnje i njihovo odvraćanje i da osigura trajnu kolektivnu odbranu svih članica", dodao je on.

Kameron je rekao da je NATO uvek hteo samo da bude partner Rusije, a ne pretnja, ali da "je jasno da Rusija smatra NATO svojim protivnikom".

"Mi moramo preispitati svoje dugoročne odnose sa Rusijom. Mi moramo prihvatiti da saradnja kakvu smo imali prethodnih godina sada nije moguća zbog nezakonitih postupaka Rusije u susedstvu NATO- a i moramo preispitati principe na kojima počivaju naši odnosi sa Rusijom", objasnio je britanski premijer.

NATO se mora dogovoriti "o dugoročnim merama za jačanje naše sposobnosti da brzo odgovorimo na svaku pretnju, da uverimo saveznike koji strahuju za bezbednost svoje zemlje da će biti bezbedni i da odvratimo svaku eventualnu rusku agresiju", objasnio je on.

On je istakao da NATO treba da razmisli kako da pomogne Avganistanu u budućnosti, posle okončanja borbenih operacije u toj zemlji ove godine i kako da spreči "da ona ponovo postane bezbedni raj za teroriste", prenosi AFP.

Premijer Kameron je rekao i da NATO mora da se pozabavi rizicima i izazovima koje prestavljaju neuspele države, regionalni sukobi, terorizam i napadi na Internetu.

On je, takođe, apelovao na 28 zemalja članica da ostvare cilj NATO-a da budžet za odbranu bude dva odsto BDP, što, kako je istakao, za sada ostvaruju samo četiri države.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Moskva

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kameron: Preispitati odnose NATO-a sa Rusijom

Izvor: RTS, 02.Avg.2014

NATO mora da preispita dugoročne odnose sa Rusijom i ojača kapacitete da brzo odgovori na svaku pretnju, izjavio je britanski premijer Dejvid Kameron. ..NATO treba da održi "snažno" prisustvo odbrambenih snaga u istočnoj Evropi, napisao je Kameron u pismu upućenom generalnom sekretaru NATO-a Andersu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.