NATO bez konfrontacije sa bilo kim bi bio izum kao lozovača bez loze

Izvor: Vostok.rs, 31.Jan.2015, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NATO bez konfrontacije sa bilo kim" bi bio izum kao lozovača bez loze

31.01.2015. -

U kontekstu polemike oko toga da li je Rusija zaista ponudila Crnoj Gori nekoliko milijardi dolara za uslužno korišćenje morskih luka na Jadranu, crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić je između ostalog izjavio da Crna Gora "članstvo u NATO ne posmatra kao konfrontaciju sa bilo kim", što znači da je sledeća Nobelova nagrada za mir verovatno već na putu za Podgoricu, ako se pokaže da postoji "beskonfliktno članstvo" u "beskonfliktnom NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << paktu", ali činjenice govore da to baš i nije moguće.

O tome svedoče brojni postupci i najnovije izjave relevantnih zapadnih zvaničnika, od kojih bi u prvom redu trebalo izdvojiti poziv Viktorije Nuland iz samog vrha američkog Stejt departmenta, u kome je ona pre nekoliko dana saopštila da je cilj NATO saveza da plašenjem zaustavi protivnike, pri čemu je u toj ulozi očigledno videla Rusiju, te dodala da u slučaju da im ne uspe ni zaplašivanje ruskog medveda, NATO mora biti po njenim rečima spreman. Štaviše, Nulandova je odmah zatim pojasnila šta je pri tom imala u vidu, kazavši da Severnoatlantska alijansa "treba što je pre moguće da stvori komandne centre u zemalja koje se nalaze na liniji fronta", iz čega proističe nedvosmisleni zaključak da u vizuri ključnih američkih zvaničnika postoje svi elementi ratnog sukoba. Tu su dakle, po njenom viđenju, i navodni agresor, i konflikt, i linija fronta kojoj NATO treba pristupiti.

Osim toga, i nedavna ocena ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova takođe na najdirektniji način dovodi u pitanje logičku osnovanost izjave da "Crna Gora ne posmatra članstvo u NATO kao konfrontaciju sa bilo kim". Naime, Lavrov je bukvalno ustvrdio nešto sasvim drugačije, odnosno baš da je "NATO izabrao put konfrontacije sa Rusijom i pokazao da na Zapadu i dalje preovladava mentalitet Hladnog rata". A to nas ponovo upućuje na isti zaključak da se članstvo u tom vojnom savezu teško može posmatrati kao učešće u rekreativnoj gimnastici, gde se razvija duh i telo, a protivnici i sukobi ne postoje.

I naposletku, valjalo bi se osvrnuti i na poziv čitavom Zapadu kog je uputio vremešni, ali još uvek vrlo uticajni Zbignjev Bžežinski, siva eminencija američke spoljne politike, u kome je skrenuo pažnju da NATO pakt treba da se mobiliše zbog pretnje koju je on navodno prepoznao u Rusiji i njenim lideru, pri čemu je dodao da Zapad mora nešto da učini, a potom je izneo i sasvim precizan predlog koji je doslovno glasio: "Predlažem da se unapred pozicioniraju trupe".

Naravno, čak i ako bi se Crna Gora uistinu našla u tom severnoatlantskom društvu, teško je prognozirati da li bi baš njene trupe bile pozicionirane na prvoj liniji fronta, kako to preventivno predlaže Bžežinski i konkretno najavljuje Nulandova, ali barem ne bi ostalo puno sumnji u potpunu iluzornost očekivanja da je "članstvo u NATO lišeno konfrontacije sa bilo kim", kako reče Lukšić, jer to bi onda verovatno predstavljalo najveći alhemijski patent, odmah posle izuma lozove rakije bez vinove loze.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.