Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2017, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO agresori u 34. noći napada na SRJ gađali Beograd, Niš, Lučane i Gučevo

HERCEG NOVI - Jedinice Protivvazdušne odbrane Ratne mornarice su u subotu, između 21 sat i 21.30 časova, snažno dejstvovale protiv NATO avijacije, koja je nadletala Boku Kotorsku.

LUČANI - Na udaru NATO agresora u nedelju, pet minuta pre jedan sat, po četvrti put se našla hemijska industrija "Milan Blagojević" u Lučanima, na koju je za samo nekoliko minuta ispaljeno pet projektila. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti.



NIŠ - Industrijski deo u severoistočnom delu Niša u nedelju, nešto posle 01,00 čas, zločinački NATO avioni su, sedmi put od početka agresije, gađali sa šesnaest projektila.

Posledice razaranja su naročito velike u jednoj od najstarijih stambenih četvrti Niša, Jagodin mali i u centru grada.

Stradalo je mnogo privatnih kuća, od kojih neke više nisu za stanovanje. Posebno su nastradali stanovnici Čegarske, Skadarske i ulice Ratka Pavlovića. Oštećenja su pretrpeli i Studentski dom i preduzeće "Nišauto".



BEOGRAD - Agresorski NATO projektili pogodili su u nedelju, u 02 časa i 50 minuta, trafo-stanicu na Avali u podnožju tornja, u neposrednoj blizini restorana "Panorama". Zbog razaranja trafo-stanice prekinuto je napajanje električnom energijom.

LOZNICA - U nedelju u 04,43 časa, agresori su na Gučevu gađali planinski dom u kome su smeštene izbeglice iz Hrvatske, kada je povređen upravnik tog doma Veličko Lukić. Meta agresora bio je i radio televizijski repetitor na toj planini.



Iz srušene zgrade RTS izvučeno šest poginulih

BEOGRAD - Do sada je iz ruševina zgrade Radiotelevizije Srbije u Beogradu, pogođene u napadu NATO avijacije 23. aprila, izvučeno šest poginulih.

Generalni direktor RTS Dragoljub Milanović je izjavio da je u trenutku bombardovanja u zgradi bilo "više od stotinu" radnika televizije.

Spasilačke ekipe i dalje nastavljaju da uklanjaju ruševine.

Hemijska industrija "Milan Blagojević" u Lučanima u noći između subote i nedelje razorena do temelja

Lučani kao Hirošima


"Za dlaku" izbegnuta ekološka katastrofa širokih razmera. Na fabriku palo 12 projektila

LUČANI - Krug Hemijske industrije "Milan Blagojević" u Lučanima u nedelju je ličio jedino na Hirošimu posle atomskog bombardovanja. U dolini dugoj barem petsto i širokoj više od 150 metara, gde su bili pogoni HI, nema više ničega: samo krateri i krateri, u dugom nizu niz dolinu. Svaki širok 25-30 i više metara, duboki od 10 do 15 metara. Na fabriku je u noći između subote i nedelje, u petom napadu NATO avijacije na Lučane, palo 12 projektila.

Iznad fabrike u Lučanima ujutro dizao se žućkasti dim, u gradu se nije osećao, ali je u krugu fabrike štipao za oči, terao na kašalj i mučninu. Razorena su postrojenja sa opasnim kiselinama, a u fabrici kažu da je "za dlaku" izbegnuta ekološka katastrofa širokih razmera. Oko velikih posuda sa kiselinama koje su bombe razorile, u nedelju ujutro osvanula je žuta trava, drveće žutih listova... Od nedelje Hemijska industrija "Milan Blagojević" u Lučanima, fizički, više ne postoji.

Nedaleko od samlevenih i sprženih hemijskih postrojenja, u dolini punoj kratera, jedan radnik "Milana Blagojevića" stajao je na ivici kratera i jedva je progovorio:

- Ljudi, ovde je juče bio moj pogon...

Ispred njega samo duboki krater, od pogona nisu ostali ni temelji. Eksplozija je odnela sve, bukvalno, kamen na kamenu, cigla na cigli nije ostala... Betonske armirane grede, debele i po metar, bacane su okolo i lomljene kao palidrvca. Dolina je puna izlomljenih greda, dasaka, puna cigli, metalnih izgužvanih profila, stotinama metara uokolo. Krater za kraterom, kao po mesečevim dolinama...

Sa jedne i druge strane doline detonacija je odnela stotine stabala, počupala ih iz korena, polomila debele topole, poslagala ih uz brdo... Lučanska dolina oko fabrike prekrivena je debelim slojem prašine i pepela, a za čovekom koji prođe niz krug fabrike podiže se veliki oblak dima.

Iznad fabrike na trista metara u dvorištu Domanovića - nova Hirošima. Četiri kuće potpuno uništene. Domaćica Zagorka Domanović kukala je juče ujutro iz glasa ispred svoje kuće:

- Jaoj mene, jaoj kućo moja, kuda ću ti sada...

Dragan Domanović, sa tojagom u rukama, plakao je kao dete. Dvorište puno stvari koje su jedva počupane iz ruševina. Jorgani, dušeci, đebad, kreveti, sve je mokro, od kiše natopljeno. Na kućama poizbijani zidovi.

Draganov vapaj cepao je dolinu:

- Kuku mene, kud ću ja večeras, đe ću jadan zanoćiti?
Korištena arhiva Glasa Javnosti
Ratna beležnica - dokumentarni film

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Neprijateljska NATO avijacija gađala Beograd, Novi Sad, Prištinu, Užice, Kraljevo, Sombor i Bačku Palanku

Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2017

U noći između ponedeljka i utorka NATO gađao Beograd, Novi Sad, Prištinu, Užice, Kraljevo, Sombor i Bačku Palanku. . Bombardovani civilni objekti. . BEOGRAD - Novobeogradski poslovni centar "Ušće" bio je u utorak, u 01,06 časova meta aviona NATO. Krovna konstrukcija ove zgrade, na kojoj...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.