NATO: Opet se suočavamo sa Rusima

Izvor: Vesti-online.com, 23.Sep.2014, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Opet se suočavamo sa Rusima

Odlazeći generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je u Briselu da se SAD, Kanada i evropski saveznici ponovo suočavaju s Rusima i nizom do sada najvećih pretnji po bezbednost zapadnih zemalja.

Situacija u Ukrajini veliki izazov: Anders Fog Rasmusen

 

"Treba da budemo spremni da se sa svim tim suočimo, bilo da je u pitanju konvencionalna pretnja našoj teritoriji ili ono što bih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nazvao 'hibridno' ratovanje kao što je situacija u Ukrajini", rekao je Rasmusen na kraju svog petogodišnjeg mandata u oproštajnom intervjuu američkoj agenciji AP.

 

Prema njegovim rečima, "hibridno ratovanje" u istočnoj Ukrajini predstavlja "mešavinu ruske sofisticirane vojne operacije i kampanje dezinformacija". Odlazeći šef NATO-a naveo je i izazove pred Alijansom kao što su terorizam u Iraku i drugi napadi među kojima sajber (internet) napadi, ocenivši da je sve to deo "bezbednosnog okruženja" Alijanse.

 

Napad na jednu državu je napad za sve

Od osnivanja NATO-a - Severnoatlantskog sporazumnog saveza 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu, članice saveza ističu glavnu uredbu sporazuma: "Članice se slažu da će se oružani napad protiv jedne

ili više članica u Evropi ili Severnoj Americi smatrati napadom na sve članice".

Rasmusen, 61-godišnji Danac, na dužnosti je generalnog sekretara NATO-a do 30. septembra posle čega na čelo Alijanse, 1. oktobra dolazi bivši norveški premijer Jens Stoltenberg. Rasmusen je postao generalni sekretar NATO-a za vreme opsežne kampanje protiv pobunjenika u Avganistanu.

 

Tokom njegovog mandata, NATO je obezbedio vazdušnu podršku pobuni u Libiji koja je dovela do svrgavanja i ubistva libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine. Rasmusen je rekao da je izvukao važnu lekciju iz dosadašnjih sukoba u koje je Alijansa uključena, ocenjujući da međunarodna zajednica mora brže da se uključi u podršku narodu koji su buni protiv represivnog režima, "kako bi se poboljšale šanse u stabilan ishod takve situacije".

 

Američki predsednik Barak Obama i drugi lideri zemalja NATO nedavno su saopštili da treba ojačati odbranu članova u centralnoj i istočnoj Evropi "kako bi se sprečili eventualni neprijateljski potezi Kremlja".

 

"Sprovođenje tog plana biće veoma važno pitanje za mog naslednika Stoltenberga", zaključio je Rasmusen.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Rasmusen: Izazovi "hibridnog ratovanja"

Izvor: RTS, 23.Sep.2014

SAD, Kanada i evropski saveznici ponovo suočavaju s Rusima i nizom do sada najvećih pretnji po bezbednost zapadnih zemalja, rekao odlazeći generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen. "Hibridno ratovanje", prema Rasmusenu, predstavlja "mešavinu ruske sofisticirane vojne operacije i kampanje dezinformacija"....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.